Risikerer rigsretssag: Kristian Jensen tav om ulovlig skat

Boligejere snydt for milliardbeløb. Fik ikke at vide, at deres fradrag i grundværdien for forbedringer kunne være for lave

Dybt at falde. Tidligere skatteminister og kronprins i Venstre, Kristian Jensen, risikerer at blive stillet for en rigsret. Foto: Tobias Nørgaard Pedersen.
Dybt at falde. Tidligere skatteminister og kronprins i Venstre, Kristian Jensen, risikerer at blive stillet for en rigsret. Foto: Tobias Nørgaard Pedersen.

HJÆLP OS: Kender du mere til sagen? Tip din historie på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Skat har i flere år opkrævet skatter, som de vidste var forkerte. Men ikke nok med det. Den ulovlige opkrævning skete med daværende skatteminister Kristian Jensens (V) fulde vidende.

Det fremgår af en aktindsigt, som Ekstra Bladet har fået i kølvandet på Rigsrevisionens sønderlemmende kritik fra august af Skats ejendomsvurderinger.

Dokumenterne - som er en række såkaldte ministerforelæggelser - afslører, at Skat allerede i 2004 var klar over, at den var rygende gal med de fradrag, som titusindvis af boligejere gennem årene har været berettiget til for udgifter, de har haft i forbindelse med udstykning af grunden. I mange tilfælde har boligejerne slet ikke fået noget fradrag overhovedet.

Dermed er danske boligejere i værste fald blevet snydt for over én milliard kroner.

Se også: Husejere: Utilfredse med lovforslag om ejendomsvurdering

I et notat fra den 21. september 2004 skriver Skat til ministeren, at ’der forestår et stort arbejde med at rette op på de mangler, der kan konstateres’, og at arbejdet kan strække sig over mange år, fordi ’det kan være svært for vurderingsmedarbejderne at identificere alle de grunde, der har ret til fradrag.’

Alligevel vælger Skat og Kristian Jensen helt bevidst at holde de danske boligejere i uvidenhed om, at deres skattefradrag kan være forkerte.

Se også: JENSEN OG KONSEKVENSEN

Både Skat og ministeren er ellers udmærket klar over, at de står med et informationsproblem. I notatet drøftes således forskellige muligheder for at informerer befolkningen. Bl.a. bliver det diskuteret, om man skal kundgøre problemet via et såkaldt genoptagelsescirkulære, eller om man skal annoncere det i dagspressen eller på ToldSkats hjemmeside.

Men ét for ét bliver forslagene afvist, og Kristian Jensen ender med at godkende Skats anbefaling af at holde lav profil. I stedet for at orientere befolkningen foreslår Skat, at man i løbet af en længere årrække i forbindelse med de almindelige ejendomsvurderinger vil forsøge at rette op på fejlene. Uden at man dog kan stille i udsigt, hvornår man bliver færdige.

Se også: Regeringen udskyder ejendomsvurderinger

Forfatningsretseksperter er rystede over, at Skat fortier deres viden om de forkerte fradrag i stedet for at melde det klart ud til befolkningen.

Claus Haagen Jensen, professor ved Aalborg Universitet, mener lige frem, at sagen kan ende i rigsretten.

- Jeg synes ikke, at det, som de har foretaget sig, er i orden. Eller navnlig ikke foretaget sig. Det, at de ikke har reageret, kunne godt give anledning til, at man i sidste ende sagde, at så må vi mødes i Rigsretten, siger Claus Haagen Jensen.

Kristian Jensen indrømmer, at man kunne have gjort mere for at informere befolkningen.

- I lyset af, at der stadig er problemer, så kan man jo godt overveje, om det var den rigtige strategi. Problemet var jo, at man på intet tidspunkt havde forventet, at der ville komme så mange klager. Så set i bakspejlet, så skulle vi have tilført nogle flere ressourcer til området.

Læs meget mere i Ekstra Bladet:

* Eksperter: Risikerer rigsretssag

* Figenblad holder ikke

* Ja, det kunne være gjort smartere

* Fakta om rigsretten

* Fakta om fradrag for forbedringer

HJÆLP OS: Kender du mere til sagen? Tip din historie på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere