Så dyrt bliver det for spritbilister at få alkolås

Det bliver en dyr fornøjelse at få en alkolås i sin bil for at få generhvervet kørekortet før tid, ifølge ny plan fra Justitsministeret. For dyrt, mener blandt andre Dansk Folkeparti

Justitsminister Morten Bødskov fremlagde i dag planen for indførslen af lov fra 2010. (Foto: Jens Dresling)
Justitsminister Morten Bødskov fremlagde i dag planen for indførslen af lov fra 2010. (Foto: Jens Dresling)

60.000 eller 75.000 kroner.

Det vil det ifølge justitsminister Morten Bødskov koste en dømt spritbilist, hvis vedkommende vil have skåret noget af sin frakendelsesperiode og i stedet få en alkolås i bilen i to år.

Sådan bliver virkeligheden efter at justitsministeriet har fået udarbejdet en plan for indførslen af den lov, som Folketinget vedtog i 2010. Ifølge en pressemeddelelse udsendt af Justitsministeriet, skal loven træde i kraft pr. 1. januar 2015. Altså godt fire og et halvt år efter, den blev vedtaget i Folketinget.

Se også: Mistede datter til spritbilist: Ommer, Bødskov

Ifølge den nye plan for implementeringen skal en spritbilist, der bliver taget med en promille over 2,0 igennem den såkaldte obligatoriske ordning, der betyder, at spritbilisten enten kan vælge at få en alkolås i bilen efter tre års frakendelse af kortet, og ellers må personen vente yderligere to år med at generhverve kortet.

En spritbilist, der har haft en promille under 2,0 kan deltage i den såkaldte frivillige ordning, hvor man kan vælge at få frakendt kortet i tre år eller få frakendt kortet i to år, hvorefter man skal have en alkolås i bilen i to år.

Prisen for den obligatoriske ordning er 60.000 kroner, mens den frivillige ordning koster 75.000 kroner.

Lovforslag gjorde det dyrt
Fremlæggelsen af planen for lovens implementering blev efterfulgt af et planlagt åbent samråd om netop alkolåsen.

Her forklarede Morten Bødskov, at den høje pris hang sammen med et krav i det oprindelige lovforslag om, at alle udgifter til lovforslaget skulle betales af den enkelte. Der var dermed ikke afsat penge fra statskassen til ordningen.

Baseret på tal fra Rigspolitiet forventes en etableringsomkostning på 25 millioner samt en årlig pris på fem millioner kroner i administrationsomkostninger. Da der forventes 500-1.000 årlige deltagere i ordningen, betyder det altså en høj udgift for deltagerne.

Færre vil bruge den
Planen for implementeringen mødte til samrådet kritik fra blandt andre Dansk Folkepartis Kim Christiansen, som oprindeligt havde stillet spørgsmålet til samrådet om, hvorfor implementeringen har taget så lang tid.

Han undrer sig desuden over den høje pris, som han frygter kan betyde, at ingen vil bruge ordningen.

- Hvis ordningen bliver alt for dyr, så er der jo også færre, der vil bruge den, lød det fra Kim Christiansen.

Ukonkret forslag
Morten Bødskov skød dog skylden videre på det oprindelige lovforslag.

- Det Folketinget vedtog var fuldstændig ukonkret. Alle de tekniske overvejelser, der skulle til, var ikke gennemført, lød det fra ministeren.

- Konsekvensen af den lov, der er, er at prisen for den enkelte bliver på det niveau, som nu er lagt frem, lød det fra Morten Bødskov til samrådet.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere