Annonce:
Annonce:

Ekspert: Sæt dit kryds her, hvis du vil stemme på en nazist

Byrådskandidaterne fra Danskernes Parti går ikke med seler eller bærer synlige hagekors, men ifølge ekspert skal man ikke tage fejl: De er nazister

Sådan så Daniel Carlsen ud i 2009. Han var garder og stadig topnazist i DNSB. Her fire år senere er hans militære karriere afsluttet, men han er stadig nazist, mener dansk ekspert. (FOTO: YOUTUBE:COM).
Sådan så Daniel Carlsen ud i 2009. Han var garder og stadig topnazist i DNSB. Her fire år senere er hans militære karriere afsluttet, men han er stadig nazist, mener dansk ekspert. (FOTO: YOUTUBE:COM).
Annonce:
Følg Politik

På trods af sin unge alder var Daniel Carlsen op gennem 00'erne en markant skikkelse i det nazistiske parti DNSB, der dengang blev ledet af Jonni Hansen. Carlsen var kronraget, gik med flyverjakke og lignede på mange måder en nazist.

I februar 2011 trådte han ud af DNSB og stiftede senere samme år Danskernes Parti. Nu går han i jakkesæt og har ladet de lyse lokker gro. Han ligner enhver anden 23-årig, og den skingre nazi-retorik er nedtonet. Men det er alt sammen en del af en strategi, mener to danske forskere.

TV: Byrådskandidat til afrikansk vælger: Du bør ikke få børn

- De prøver at fremstå som helt almindelige mennesker og fremsætte en politik, som kan formuleres ved hjælp af legale politiske argumenter, siger lektor Rikke Peters fra Aarhus Universitet.

Hun har forsket i, hvordan det tyske nynazistiske parti Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) har benyttet sig af netop den strategi med succes.

Annonce:

’Stadig nazister’
Chris Holmsted Larsen fra Roskilde Universitet mener også, det er spil for galleriet.

- De har smidt hagekorsene væk og gemt det, man normalt forbinder med nazisme, af vejen, fordi de har fundet ud af, at det er en dårlig politisk strategi. Men de er stadig nazister, siger Chris Holmsted Larsen og fortsætter:

- Danskernes Parti mener, at alle med en anden hudfarve eller kulturel baggrund skal deporteres, uanset hvor mange generationer, de har boet i Danmark, og det er jo en nazistisk tanke, at blodet har en betydning.

Voldelige metoder
I en rapport fra forskningsinstituttet SFI, som blev udgivet i september, beskrives Danskernes Parti som en antidemokratisk gruppe, der har klare højrenationalistiske holdninger mod etniske minoriteter i Danmark.

Samtidig kædes partiet sammen med den ekstreme gruppe Danish Defence League, hvis medlemmer har flere voldsepisoder bag sig og ved flere tilfælde har truet og angrebet indvandrere.

TV: Byrådskandidat til Reath: Du burde sendes hjem

I SFI's rapport påstås det, at Danskernes Parti bruger ’gorillaer’ til at overfalde venstreorienterede.

Annonce:

Danskernes Parti har efterfølgende lagt sag an mod forskningsinstituttet, fordi Daniel Carlsen holder fast i, at han er formand for et demokratisk parti.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Jakob Ellemann spiller hasard med befolkningens retsbevidsthed

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: