Venstre-mand skal styre kommunerne: Vestager fik sin vilje

Den radikale leder havde finger med i spillet, da Venstre-borgmester blev formand for KL. Hos Socialdemokraterne er de vrede

Foto: Per Folkver
Foto: Per Folkver

Da de radikale havde vendt regeringspartneren fra Socialdemokraterne ryggen og valgt en Venstre-borgmester som KL-formand, var det en tilfreds Margrethe Vestager, der skrev på Twitter.

’Bredt samarbejde om udvikling af den offentlige sektor - borgeren i centrum, tillid til ledelse og medarbejdere. Til lykke til Martin Dam’ lød det fra den radikale leder, efter at hendes parti havde sikret Venstres borgmester i Kalundborg formandsposten i Kommunernes Landsforening.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager var da også indirekte med til at pege på Martin Damm som ny formand for KL.

Se også: Venstremand bliver formand for KL

Grønt lys
Ekstra Bladet erfarer fra kilder tæt på forhandlingerne, at den radikale hovedforhandler, beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Anna Mee Allerslev, løbende holdt Margrethe Vestager orienteret om, hvor hun kunne få mest både på politik og udvalgsposter.

Da Anna Mee Allerslev fortalte Margrethe Vestager, at de radikale kunne få mest på både politiske områder og udvalgsposter ved at gå sammen med den borgerlige blok med Martin Damm i spidsen, fik hun grønt lys til at pege på Martin Damm som formand for KL.

Provokerende
Vestagers tilfredshed står dog i skarp kontrast til, hvordan nyheden blev modtaget i Socialdemokratiske kredse. Nok havde statsminister Helle Thorning-Schmidt og partiets politiske ordfører Magnus Heunicke i går travlt med at forsikre, at de Socialdemokraterne på Christiansborg ikke ville blande sig i de kommunale forhandlinger.

Det ændrer dog ikke ved, flere Socialdemokraterne på Christiansborg – ifølge Ekstra Bladets oplysninger – fandt Vestagers Twitter-besked provokerende. Her mener man sandt at sige ikke, at en Venstre-mand vil være garant for en ’udvikling af den offentlige sektor’.

I modsætning til sine partifæller på Borgen, er formanden for Socialdemokraternes ungdomsorganisation (DSU) Camilla Schwalbe ikke bleg for at tage bladet fra munden.

– Man kan nok godt regne med, at den ’udvikling’ i højere grad kommer til at være en ’afvikling’ af den offentlige sektor, siger hun til Ekstra Bladet.

En helhedsvurdering
Ifølge Margrethe Vestagers spindoktor er det Anna Mee Allerslev, der udtaler sig om valget af ny KL-formand.

– Hvorfor pegede I på en Venstre-mand?

– Vi har forhandlet godt til begge sider. Vores begrundelse for at pege på Martin Damm bunder i en helhedsvurdering. Vi er meget enige om, hvilken retning KL skal udvikle sig, og hvad der er kommunernes udfordringer i fremtiden.

– Skal man i en helhedsvurdering ikke tage højde for, hvem der er de normale samarbejdspartnere?

– Det er klart, at man altid ser på, hvem man har samarbejdet godt med tidligere. Men jeg mener, at det vil være usagligt at vælge nogen, bare fordi det er de normale samarbejdspartnere. Mange vælgere vil gerne have politikere, der samarbejder bredt.

0 kommentarer
Vis kommentarer