S og R til kommunerne: Jeres ansvar, at svage svigtes

Socialdemokraterne og De Radikale skyder med skarpt mod landets kommuner efter afsløring af, at kun 1500 svage danskere har fået såkaldt ressourceforløb - trods løfter om hjælp til 14.600

Beskæftigelsesordføer fra Socialdemokraterne, Leif Lahn Jensen, skyder igen mod kommunerne. (Foto: Maria Fonfara)
Beskæftigelsesordføer fra Socialdemokraterne, Leif Lahn Jensen, skyder igen mod kommunerne. (Foto: Maria Fonfara)

På Christiansborg er Socialdemokraterne og De Radikale enige:

Ansvaret for at der kun er sat 13.000 ressourceforløb igang i 2013, som ellers skulle have hjulpet nogle af de allersvageste borgere, ligger hos kommunerne og ikke beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Hun stod ellers bag den storstilede reform af førtidspension, der fra 1. januar betød, at det blev stort set umuligt at få førtidspension, hvis man er under 40.

I stedet skulle der allerede i år indføres 14.600 ressourceforløb. Men kun 1506 har fået tilbudt de skræddersyede forløb, der skal hjælpe dem tilbage til arbejdsmarkedet.

Men trods løfterne fra regeringen er ansvaret kommunernes, siger beskæftigelsesordfører for Socialdemokraterne, Leif Lahn Jensen:

- Vores tålmodighed er ved at være brugt op med kommunerne. Vi mener, at de har fået de rammer, der skal til. Der er sendt brev ud til kommunerne, og en række eksperter er rejst rundt for at hjælpe dem med at implementere lovgivningen. Det må nødvendigvis være sådan, at vi vedtager lovene, og kommunerne administrerer efter dem.

Foto: Linda Johansen Politik Mettes kontanthjælps-katastrofe

Og hans kollega hos De Radikale, Nadeem Farooq, er enig:

- Jeg synes, at nu må kommunerne komme ud af starthullerne. De har haft et helt år til at få denne reform indført. De har fået noget værktøj i kassen, som de ikke bruger.

- Men er problemet ikke netop, at de ikke har fået ordentlig tid til at få denne reform sat i gang - og derfor ikke kan bruge de værktøjer?

- Nej, der er sendt breve rundt til kommunerne - og en række eksperter er rejst ud til nogle af kommunerne for at hjælpe dem. Nu er det på tide, siger Nadeem Farooq.

Hos Kommunerne Landsforening mener den socialdemokratiske formand Erik Nielsen derimod, at forberedelsen til reformen var for sløset.

Se også: Kommunerne banker tilbage på Mette F: Ikke kun vores skyld

- I loven står, at alle muligheder i beskæftigelseslovgivningen skal være udtømt, inden en borger tilbydes et ressourceforløb. Og beskæftigelseslovgivningen rummer mange muligheder. Set i det lys blev der i det lovforberedende arbejde ikke taget tilstrækkeligt hensyn til, at målgruppen er væsentligt mindre end antaget, lyder det fra Erik Nielsen, der ligesom en række fagforbund mener, at kriterierne for at tilkende et ressourceforløb til en svag borger er for smalle.

Herunder direktør i Gigtforeningen, Lene Witte:

- Det er dybt uretfærdigt, at man strammer med den ene hånd og lade den anden hånd blive i lommen. En reform, der er målrettet syge og mennesker med handicap, skal naturligvis koordineres, så tiltag, der sikrer den enkelte i forhold til arbejdsliv og økonomi, gennemføres samtidig med reformens stramninger, siger Lene Witte.

0 kommentarer
Vis kommentarer