Kommunerne banker tilbage på Mette F: Ikke kun vores skyld

Formanden for KL og partifællen til beskæftigelsesministeren siger, at ressourceforløbene kræver tid for at virke

Mette Frederiksen mener, at alle må op på dupperne. (Foto: Rumle Skafte/Polfoto)
Mette Frederiksen mener, at alle må op på dupperne. (Foto: Rumle Skafte/Polfoto)

Beskæftigelsesministeren, Mette Frederiksen, lovede i december sidste år, at der ville blive oprettet 14.600 ressourceforløb, der skal hjælpe nogle af de allersvageste uden job.

Se også: V: Minister må forklare fejl i førtidspension

Men under en måned til året rinder ud, mangler der stadig at blive oprettet 13.000 ressourceforløb i kommunerne. Og det er der en helt enkelt forklaring på, ifølge socialdemokraten Erik Nielsen, der er formand for Kommunernes Landsforening (KL):

- I loven står, at alle muligheder i beskæftigelseslovgivningen skal være udtømt, inden en borger tilbydes et ressourceforløb. Og beskæftigelseslovgivningen rummer mange muligheder. Set i det lys blev der i det lovforberedende arbejde ikke taget tilstrækkeligt hensyn til, at målgruppen er væsentligt mindre end antaget.

- Det betyder altså, at en stor del af dem, der var forventet at være i ressourceforløb, tilbydes noget andet i regi af beskæftigelseslovgivningen. Nogle tilbydes et fleksjob på få timer og andre tilbydes en tværfaglig indsats i kontanthjælpssystemet. Derfor står det ikke så slemt til, som tallene antyder. Man skal se på indsatsen i sammenhæng. Der er flere muligheder for denne gruppe af borgere, udtaler Erik Nielsen i en pressemeddelelse.

Foto: Linda Johansen Politik Mettes kontanthjælps-katastrofe

På Christiansborg er socialdemokraterne ikke enige med deres partifælle i KL. Beskæftigelsesordfører Leif Lahn mener, at man har ydet nok hjælp til kommunerne i forbindelse med reformen af førtidspension.

- Vores tålmodighed er ved at være brugt op med kommunerne. Vi mener, at de har fået de rammer, der skal til. Der er sendt brev ud til kommunerne, og en række eksperter er rejst rundt for at hjælpe dem med at implementere lovgivningen. Det må nødvendigvis være sådan, at vi vedtager lovene, og kommunerne administrerer efter dem, siger Leif Lahn til Ekstra Bladet.

Men i kommunerne er man meget opmærksomme på at udvikle indsatsen for de svageste, så de ikke svigtes som følge af reformen.

Se også: Kontanthjælps-flop: Mette F. svigter de svageste

- Første halvår af 2013 har været præget af at igangsætte reformen. Det er en meget stor reform, og vi må give den tid til at virke. Der er en god proces i gang i kommunerne med at styrke det tværfaglige samarbejde i kommunerne – også uden for ressourceforløbene. Vi har i KL og regeringen en fælles sag – nemlig at forebygge førtidspension og udvikle arbejdsevnen hos de svageste, siger Erik Nielsen og fortsætter:

- Ministeren kan hjælpe kommunerne ved at udarbejde en vejledning, så det bliver mere tydeligt, hvem der skal tilbydes en indsats i regi af ressourceforløb, og hvem der skal tilbydes en indsats i regi af kontanthjælpssystemet.

0 kommentarer
Vis kommentarer