Mistillidsvotum: Sådan kan Folketinget fyre en minister

Morten Bødskov kan tvinges til at stoppe som justitsminister, hvis et folketingsflertal ønsker det

De kommende dage vil vise, om justitsminister Morten Bødskov (S) fortsat har tillid fra et flertal i Folketinget. Tirsdag skal han i samråd og onsdag skal han til forespørgselsdebat i folketingssalen.

Læs her om forløbet, hvis en minister skal fyres:

* En regering og en minister skal have et flertal bag sig i folketingssalen. Hvis ikke det er tilfældet, bliver enten regeringen eller den enkelte minister tvunget til at gå af.

* Den nuværende regering har et flertal bestående af Socialdemokraterne, SF, Radikale og Enhedslisten bag sig, og det bliver der ikke rokket ved i den verserende sag med Morten Bødskov.

* Et flertal i Folketinget kan dog fyre en minister uden at afsætte hele regeringen. Det sker ved, at folketingsmedlemmerne stemmer i folketingssalen om et såkaldt "mistillidsvotum".

* Både Venstre, Enhedslisten, Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti har udtrykt stor skepsis over Morten Bødskovs håndtering af et aflyst besøg på Christiania, og Dansk Folkeparti har allerede nu udtrykt manglende tillid.

* Morten Bødskovs svar på tirsdagens samråd er derfor afgørende: Har partierne fortsat tillid til hans virke som minister, når de efter planen mødes i folketingssalen onsdag?

* I praksis sker det yderst sjældent, at Folketinget når så langt som at stemme om et mistillidsvotum, da ministeren ofte vælger at trække sig inden en egentlig afstemning.

Kilde: Ritzau og Folketinget.

0 kommentarer
Vis kommentarer