Ekspert: Søvndal nåede ikke at træde i karakter

Villy Søvndal stopper som udenrigsminister på grund af helbred. Han var for kort tid på posten, mener direktør

Villy Søvndal (SF) fandt aldrig fodfæste i sit job som Danmarks udenrigsminister.

Sådan lyder vurderingen fra direktøren for foreningen Det Udenrigspolitiske Selskab (DUS).

- Villy Søvndal nåede aldrig rigtig at træde i karakter på posten, siger direktør for DUS, Michael Ehrenreich, til Ritzau.

Den 61-årige SF'er har onsdag meddelt, at han både trækker sig som udenrigsminister og som folketingsmedlem for at passe på sit helbred, efter han blev ramt af en blodprop tilbage i oktober.

For kort tid på posten og for lidt spillerum er ifølge Michael Ehrenreich grundene til, at Søvndal ikke slog ordentligt igennem.

- Han har haft to år, og det er på udenrigsministerposten ikke lang tid til at udvikle sine egne visioner og mærkesager, siger han.

Den danske udenrigspolitik er på mange måder sømmet fast, og der er ikke meget, man som minister kan rokke ved.

- Villy Søvndal har haft meget lidt spillerum, og nok meget mindre spillerum, end mange SF'ere havde regnet med, siger han.

Per Stig Møller havde Mellemøsten, og Uffe Ellemann-Jensen talte balternes sag. Men de tidligere udenrigsministre havde også flere år til at arbejde med deres mærkesager, mener direktøren.

Det er sager som borgerkrigen i Syrien og den omstridte homolovgivning, som Søvndal blandt andet har beskæftiget sig med.

Men det er ikke sager, som han har profileret sig meget på, mener direktøren.

- Det er det strategiske, der rykker. Det er på Danmarks internationale placering og profil, det handler om, siger han.

Derudover peger han på, at Søvndal fik en svær start som udenrigsminister, da han samtidig var partiformand for SF, der havde svært ved at finde sig til rette i rollen som regeringsparti.

- Det tog hårdt på kræfterne. Og da han trådte af som partiformand, så kom sygdommen, siger Michel Ehrenreich.

Villy Søvndal har efter offentliggørelsen udtalt, at "hverken Danmark, regeringen eller SF kan være tjent med en udenrigsminister på mindre end fuld kraft".

0 kommentarer
Vis kommentarer