Høje gebyrer på bankkonti får EU-modvind

Det bør være gratis at have en simpel bankkonto med et betalingskort og betalingsservice til regninger

Det kan snart give bankerne problemer, hvis de kræver gebyrer for helt simple bankkonti med et betalingskort, en netbank og betalingsservice.

Europaparlamentet har torsdag godkendt sit bud på et regelsæt for basale bankkonti i Europa, som nu skal forhandles med medlemslandene, før det kan træde i kraft.

Parlamentets forslag er baseret på EU-Kommissionens oprindelige udspil og ventes kun at behøve små justeringer, før der kan indgås et kompromis med medlemslandene.

Ifølge parlamentets forslag skal en basal bankkonto som minimum omfatte mulighed for at sætte penge ind og hæve penge, et betalingskort, adgang til netbank samt betalingsservice. De behøver dog ikke at give mulighed for overtræk.

Derudover skal alle EU-borgere have adgang til en basal konto gratis eller til en "rimelig pris".

- Jeg er meget tilfreds med dagens afstemning. Parlamentet melder klart ud, at alle borgere skal have ret til en basal bankkonto.

- Det betyder, at bankerne ikke bare kan hæve gebyrerne urimeligt og derved skubbe de fattigste kunder rundt mellem sig, siger EU-parlamentariker og medlem af parlamentets økonomiudvalg Emilie Turunen (S) til Ritzau.

Det bliver de enkelte medlemslande selv, der skal afgøre, hvorvidt en konto skal være gratis, eller hvad et rimeligt gebyr vil sige.

Parlamentets bud indeholder desuden et forslag om, at bankerne forpligtes til tydeligt at opliste de 10 mest almindelige gebyrer med fælles navne, så forskellige bankers priser let kan sammenlignes.

I forlængelse heraf vil udspillet også sikre, at bankerne gør det let for kunderne at flytte en konto til en anden bank, hvis der er et bedre tilbud.

En EU-borger bør desuden have krav på at kunne åbne en konto i et andet land, hvis vedkommende har en forbindelse til landet.

Det kan i dag være meget svært for eksempelvis udvekslingsstuderende at åbne en udenlandsk bankkonto.

Der er i dag op til 30 millioner EU-borgere, der ikke har en bankkonto. Det drejer sig især om Rumænien og Bulgarien, hvor op til 50 procent af den voksne befolkning ikke har en bankkonto. I Italien er det næsten hver tredje over 15 år.

0 kommentarer
Vis kommentarer