Joachim B: Derfor er ny kontanthjælp luksus

Liberal Alliances hardhitter mener, at ny kontanthjælp til syge danskere potentielt kan sikre bankdirektørens kone penge fra staten. Det er ikke i orden, siger han til Ekstra Bladet

Joachim B. Olsen forsvarer sin udtalelse om luksus-kontanthjælp. (Foto: Jan Sommer)
Joachim B. Olsen forsvarer sin udtalelse om luksus-kontanthjælp. (Foto: Jan Sommer)

Joachim B. Olsen har fået hundredvis af Ekstra Bladets læsere på nakken.

Det sker, fordi han har betegnet en ny mulig kontanthjælp som 'luksus-kontanthjælp'. Og det står han fast ved, siger han til Ekstra Bladet.

- Man indfører en ydelse, som ikke er behovsbestemt. Det er det, der er luksus, siger han.

Læsere i flæsket på Joachim B: Båtnakke!

Bankdirektøren
Partierne på Christiansborg er i øjeblikket ved at forhandle en ny indretning af sygedagpengene. Her har regeringen som klar ambition at afskaffe begrænsningen på sygedagpengene på et år.

Derfor er et forslag på bordet, som skal sikre syge danskere, som har været på sygedagpenge et år, ret til en særlig type kontanthjælp, som er upåvirket af ens ægtefælles indkomst.

Og det er den detaljen om 'dispensationen' for den gensidige forsøgerpligt, der strider imod alt, hvad Joachim B. Olsen har kært som politiker.

- Når et samfund yder hjælp, så skal det være til dem, som har et behov. Det skal ikke være sådan, at bankdirektørens mand eller kone skal have en ydelse, hvis man udmærket er i stand til at forsøge sig selv, lyder det fra Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører.

Grundsatsen for kontanthjælp er 10.500 kroner.

Luksus-ydelse: Joachim B provokerer syge igen

Uendelig ydelse
- Hvordan har du det med, at folk bliver så gale, når du siger, det du gør?

- Sådan har det altid været, når man kritiserer ydelsessystemet. Når man kritiserer velfærdsstatens rundhåndethed. Eller hvis man overhovedet problematiserer, at vi som velstående land har utrolig mange mennesker på overførselsindkomst. Så bliver folk enormt ophidsede.

- Jeg har ikke kritiseret nogen personer, jeg har kritiseret en ydelse, siger Joachim B. Olsen.

- Er det ikke fair nok at folk er sikre på en eller anden form for indtægt, når dagpengene slipper op? Er det ikke fair, at man ikke bliver straffet, fordi man er blevet syg og ikke kan passe sit arbejde?

- Der er jo ikke nogen, der er uenige i, er man under lægebehandling, er man terminalt syg. Så skal man have forlænget sine sygedagpenge uden nogen problemer.

- Det, vi taler om her, er dem, som ikke kan få forlænget deres sygedagpenge efter de nuværende regler. De skal så ned på en ydelse, der er i princippet uendelig.

- Det synes jeg, er problematisk. Selvfølgelig er det ikke sort og hvid, de fleste mennesker vil gøre alt for at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Men man kan ikke se bort fra, at der vil være en del mennesker, som når de er i det her system, vil have et meget lille incitament til at melde sig rask, lyder det fra Joachim B. Olsen.

- Tror du grundlæggende på, at hvis man tager pengene fra syge folk, så er de mere tilbøjelige til at finde et job?

- Dér gør du det sort og hvidt...

- Jamen, det er jo det, du siger...

- Nej, men du er nødt til at nuancere det lidt. Når man regner på det her, så kan man konstatere, at det allerede i dag er sådan, at når sygedagpenge i dag er ved at ophøre, så finder en del beskæftigelse. Derfor regner man med, at hvis man afskaffede begrænsningen på sygedagpengene helt, så ville det koste en milliard kroner, fordi mange ville være på sygedagpenge i stedet for at være på beskæftigelse...

Nej, nej, nej
- Joachim B. Olsen, en milliard kroner lyder af mange penge. Men er det ikke penge værd, hvis det til gengæld betyder, at dagpengeberettigede danskere er sikre på at have en indtægt, hvis de bliver syge?

- Nej, det ville jeg bestemt ikke være prisen værd...

- Så hellere kaste folk ud i usikkerhed?

- Nej, nej, nej hold nu op. Det, du siger, er, at det vil være prisen værd at bruge en milliard kroner af skatteborgernes penge til at betale folk, som ellers ville være kommet i beskæftigelse.

Joachim B. Olsen henviser her til beregninger fra Beskæftigelsesministeriet, som viser, at det vil koste en milliard kroner at afskaffe varighedsbegrænsningen på sygedagpengene.

Heraf er 300 millioner kroner sparet, fordi folk ikke længere skal have ydelsen. De resterende 700 millioner kroner kommer af den såkaldte beskæftigelseseffekt.

- Altså, at folk er på overførselsindkomst i stedet for at være i beskæftigelse, påpeger Joachim B. Olsen.