Hjort fedtet ind i skattesag

Venstremanden Claus Hjort Frederiksen har spillet en alvorlig rolle i Skats problematiske ejendomsvurderingerne.

(Foto: Niels Hougaard)
(Foto: Niels Hougaard)

Fedtefadspilen i dansk politik peger nu på Claus Hjort.

Venstres superstrateg spiller tilsyneladende en central rolle i de massive problemer med Skats fejlagtige ejendomsvurderinger.

Se også: Holgers afskedsgave til boligejerne: Hold kæft og betal!Se også: Risikerer rigsretssag: Kristian Jensen tav om ulovlig skat

Dokumenter, som Berlingske har fået aktindsigt i, viser, at den borgerlige regerings magtfulde økonomiudvalg under ledelse af Claus Hjort Frederiksen i juni 2009 drøftede det problemfyldte ejendomsvurderings­system, og at Hjorts finansministerium i flere omgange forhalede et forsøg på at indføre en ny ejendomsvurderingsmodel.

En email mellem Skatteministeriet og Finansministeriet dokumenterer, at økonomiudvalget gav 'sin principielle tilslutning' til, at ejendomsvurderingerne burde erstattes af en mere enkel ordning. Og af et medfølgende notat fremgår det, at alene ejendomsvurderingerne i 2007 havde medført cirka 46.000 klager fra utilfredse borgere.

Alligevel ændrede VK-regeringen ikke systemet, skriver Berlingske.

- Det ansvar, synes jeg, at Finansministeriet og den daværende finansminister burde tage på sig. Det her har større rækkevidde end drøftelser på embedsmandsniveau. Det viser, at man politisk modarbejdede forsøg på at indføre et ejendomsvurderingssystem, som er mere holdbart end det nuværende, siger skatteordfører Nadeem Farooq (R) til avisen.

Se også: Husejere utilfredse med ny plan for ejendomsvurdering

Skatteministeriet arbejdede fra 2008 på 'en ret markant omlægning af ejendomsvurderingsopgaven', som en højtstående embedsmand i Skatteministeriet skrev i en mail til Finansministeriet. Men Finansministeriet indikerede, at man ikke så det samme behov for en hurtig afklaring.

'Det er præmaturt at annoncere lovgivning nu,' og 'Hvorfor er det præcist, at det haster så meget?' skrev en kontorchef i Finansministeriet i to mails ifølge Berlingske.

Også Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er oprørt over sagen, der altså trækker tråde helt op til daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen.

- Jeg vil opfordre ham til at gå ud og forklare sig i sagen. Det er ikke holdbart at gå i flyverskjul, fordi man har en dårlig sag. Problemerne forsvinder ikke ved at lege struds og stikke hovedet i jorden, siger DF's Dennis Flydtkjær.

Se også: Ekspert: Staten kan skylde boligejere milliarder i skat

FAKTA: Sagen om de fejlagtige ejendomsvurderinger

Ekstra Bladet har tilbudt Claus Hjort at træde ud af sin strudsetilværelse, men han har endnu ikke ønsket at tale med os, ligesom han ikke har villet kommentere sagen over for Berlingske.

0 kommentarer
Vis kommentarer