GGGI: Tre embedsmænd skal i tjenestelig forhør

Det kan i yderste konsekvens ende med degradering eller fyring for tre embedsmænd, at de ikke håndterede GGGI-sagen bedre

Christian Friis Bach forlod sin stilling som udviklingsminister, da det stod ham klart, at han havde talt usandt. (Foto: EB)
Christian Friis Bach forlod sin stilling som udviklingsminister, da det stod ham klart, at han havde talt usandt. (Foto: EB)

Udenrigsministeriet indleder tjenestelige forhør mod de tre embedsmænd, som har et medansvar for, at Christian Friis Bach (R) fik forkerte informationer i GGGI-sagen og dermed også misinformerede Folketinget.

Samtidig skal der oprettes en række interne procedurer for at undgå at lignende sager kan ske i fremtiden, fremgår det af den redegørelse, som Udenrigsministeriet har sendt til Folketinget tirsdag formiddag.

Udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) fremlægger redegørelsen klokken 12, der beskriver, hvorfor Friis Bach endte med at få forkerte oplysninger fra ministeriet, samt hvorfor han først blev informeret om fejlen flere uger efter, at den var blevet opdaget.

Men du kan allerde nu læse hele redegørelsen her.

Se også: Løkkes geni i Seoul: Se ambassadørens GGGI-fadæserSe også: Ambassadør godkendte GGGI-fusk for 13 mio.

'Meget kritisabelt'
Af redegørelsen fremgår det, at der var fuldstændig rod i Udviklingsministeriets håndtering af GGGI's rejseregler.

Flere gange bad Christian Friis Bach sine embedsfolk sikre, at han ikke havde godkendt de eksorbiante rejseregler, som åbnede for Lars Løkke Rasmussens flyrejser på 1. klasse.

Men alligevel formåede de ikke at oplyse ham om, at han på sit første bestyrelsesmøde i GGGI i maj 2012 faktisk havde nikket til rejsereglerne.

I redegørelsen står der bl.a.:

'Flere medarbejdere i ministeriet var tilsyneladende (...) klar over, at udviklingsministeren havde været med til at godkende rejsepolitikken (...), og at ministeren derfor havde afgivet urigtige oplysninger.'

'Departementschefen burde have været orienteret hurtigst muligt herom med henblik på orientering af ministeren, Folketinget og offentligheden. At dette ikke er sket må betegnes som meget kritisabelt.'

Redegørelsen gør også klart, at ministeren og de tre embedsfolk, som deltog i mødet i maj 2012, har overset rejsereglerne ganske eklatant.

Ifølge redegørelsen stod rejsereglerne nemlig nævnt på side et i dagsordenen til mødet.

Ambassadøren til samtale
Allerede mandag erfarede flere medier, at man i ministeriet overvejede flere scenarier for embedsmændene blandt andet, om man allerede i redegørelsen skulle konkludere på konsekvenserne for embedsmændene.

Ifølge Politiken er de tre, der modtager kritik henholdsvis Danmarks ambassadør i Sydkorea, Peter Lysholt Hansen, en medarbejder på direktionsniveau og en kontorchef i Udenrigsministeriet.

Christian Friis Bach endte med at fejlinformere Folketinget, da han afviste, at GGGI's bestyrelse havde vedtaget de rejseregler, der betød, at bestyrelsesformanden som udgangspunkt rejste på første klasse.

Faktum var altså, at rejsereglerne var blevet behandlet på et bestyrelsesmøde i maj 2012, som Christian Friis Bach selv havde deltaget i.

Friis Bach kunne ikke selv huske, at han havde behandlet rejsereglerne. Oplysningen dukkede heller ikke op i Udviklingsministeriet, da eksministeren bad om, at det blev undersøgt ekstra grundigt forud for det samråd i Folketinget, hvor han svarede i strid med sandheden.

Da embedsmændene så siden fandt ud af, at de havde misinformeret ham, blev disse oplysninger ikke givet videre til ministeren med det samme - der gik et par uger.

Oppositionen har undret sig højlydt over, at Friis Bach først blev orienteret dagen efter kommunalvalget 19. november.

0 kommentarer
Vis kommentarer