Sygedagpengeforlig: Joachim B. jubler

De borgerlige partier har fået væsentlige indrømmelser i den aftale om sygedagpenge, som blev indgået her til aften. - Varighedsbegrebet afskaffes, skriver ministeriet

Arkivfoto: Jens Dresling
Arkivfoto: Jens Dresling

Her til aften blev der indgået et bredt politisk forlig om sygedagpenge.

Kun Enhedslisten er ikke med.

Ifølge aftalen, som Berlingske er i besiddelse af, får de borgerlige partier dog også en række væsentlige indrømmelser.

Forlig om sygedagpenge

I dag skal modtagere af sygedagpenge vurderes efter 12 måneder.

Man skal opfylde syv forlængelsesregler, som skal opfyldes, for at man ikke mister dagpengeretten.

Regeringen havde foreslået at halvere denne periode til seks måneder mod at man får en kontanthjælpslignende ydelser, som man er garanteret i fem år uanset om ens ægtefælles indkomst.

Men de borgerlige ville have den ned på fem måneder, hvilket Mette Frederiksen har accepteret.

I præsentationen af aftalen her til aften skriver Beskæftigelsesministeriet, at 'alle sygemeldte får økonomisk tryghed under hele sygdomsforløbet.... Med den nye sygedagpengemodel får sygemeldte en tidligere indsats, der i højere grad støtter den enkelte i at vende hurtigst muligt tilbage til arbejdsmarket.'

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen siger:

- Med et meget bredt flertal er det i dag lykkedes at sikre, at ingen borgere, der risikerer at falde i det såkaldte 'sorte hul' efter 1. juli 2014, hvor de står helt uden indkomst. Fremover stopper hjælpen fra det offentlige ikke længere ved en bestemt skæringsdato, men først når den sygemeldte er på fode igen. En økonomisktryghed, der vil gøre en forskel for mange borgere og deres familier.

Læs hele pressemeddelelsen. Klik her

Joachim B: Derfor er ny kontanthjælp luksus

Ifølge et notat, som Berlingske også har, betyder det at yderligere ca. 2.000 sygemeldte nu vil gå fra sygedagpenge og til den særlige kontanthjælpslignende jobafklaringsydelse, som man planlægger at indføre.

Det vil betyde, at i alt 14.500 personer vil opleve at gå mellem 4.000 og 7.000 kroner ned i ydelse om måneden afhængig af, om de er forsørgere eller ej, men risikerer ikke, som i dag, at miste forsørgelsen.

Læsere i flæsket på Joachim B: Båtnakke!

Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører, Joachim B. Olsen, har stået hårdt på kravet om at få sat perioden ned til fem måneder.

- Det har været et ultimativt krav, at denne aftale skulle have en positiv økonomi og beskæftigelseseffekt. Derfor har det været et centralt krav for os, at perioden blev sat ned til fem måneder, og derfor er jeg glad for, at regeringen nu har accepteret det, siger han til Berlingske