131 medarbejdere syge: Roskildesyge... i Fødevareministeriet

Ministeriet, der skal stå for fødevaresikkerheden i Danmark, er sammen med fire andre departementer ramt af Roskildesyge

131 ministerieansatte er sygemeldt med Roskildesyge-symptomer. (Foto: Finn Frandsen)
131 ministerieansatte er sygemeldt med Roskildesyge-symptomer. (Foto: Finn Frandsen)

Fødevareministeriet, der skal stå for fødevaresikkerheden i Danmark, er sammen med fire andre departementer blevet ramt af den yderst smitsomme Roskildesyge. Det bekræfter Fødevarestyrelsen over for Ekstra Bladet.

I alt 131 medarbejdere i Fødevare-, Justits-, Forsknings-, Økonomi- og indenrigs- samt Erhvervsministerierne er således ramt af norovirus - bedre kendt som Roskildesyge - efter besøg i ministeriernes fælles kantine på Slotsholmen i København i mandags.

Udbrudskoordinator ved Fødevarestyrelsen, Morten Lisby, betegner udbruddet som stort i kantinen, der til daglig servicerer 500 medarbejdere lige fra Fødevareminister Dan Jørgensen til studentermedhjælperne.

- Det er et stort antal - og et af de større, jeg har set. Den seneste opgørelse af de spørgeskemaer, vi har sendt ud til alle ministerierne, viser, at 131 har været ramt. Det eneste, de har til fælles, er, at de har spist i kantinen. Derfor kan vi isolere det til buffetmaden. Og på baggrund af udbrudstidspunktet og inkubationstiden kan vi fastslå smittetidspunktet til ca. frokosttid i mandags, siger Morten Lisby til Ekstra Bladet.

Ifølge udbrudskoordinatoren har der også været sygdomstilfælde hos tre køkkenmedarbejdere, der har spist af buffetmaden.

Fødevarer - 8. mar. 2013 - kl. 14:53 Noma: 63 gæster ramt af roskildesyge

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger fremgik det allerede i går af intranettet i Fødevareministeriet, at 60 medarbejdere onsdag var sygemeldt pga. symptomer på den yderst smitsomme mavesygdom, der medfører både mavekramper, opkast og diarré. Det tal er altså nu steget til 131.

Efter det voldsomme udbrud af Roskildesyge i de fem departementer har Fazer, der forpagter kantinen, i samarbejde med Fødevarestyrelsen 'nulstillet' køkkenet.

- Det består i, at Fazers personale vasker alle flader af med klor, til de er helt øre i hovederne. Derudover bliver alle fødevarer, der er håndteret i denne uge, kasseret. Det er alt lige fra mel til grøntsager til kød. Toiletter og tekøkkener er også afsprittet, siger Morten Lisby, der fortæller, at de tre køkkenmedarbejdere ligeledes har fået to dages karantæne for at eliminere al smittefare.

Hos Fazer, der forpagter kantinen, fortæller direktør Morten Hammerich, at fødevaremyndighederne straks blev alarmeret.

- Så snart, vi fik de første rapporter om det her udbrud i går morges (onsdag red.), kontaktede vi Fødevareregionen, der kommer og laver kontrol. Derefter gik vi igang med at nulstille køkkenet.

Fakta om roskildesyge

Roskildesyge forårsages af viruset norovirus. Det er et hårdført og meget smitsomt virus, der nemt kan sprede sig til et helt middagsselskab, hvis man er uheldig.

Hundredvis af restaurantgæster bliver hvert år smittet med norovirus i Danmark.

Ofte har en køkkenmedarbejder været syg med opkastninger eller diaré og er mødt for tidligt på arbejde igen.

Læs mere om norovirus og roskildesyge her

Symptomer på roskildesyge

Symptomerne er kvalme, pludselig og voldsom opkastning, vandig diarré, mavepine og mavekramper.

Nogle får også let feber, kuldegysninger, hovedpine og smerter i led og muskler.

Der går gerne fra 24 til 48 timer, fra man er smittet med norovirus, og til sygdommen bryder ud. Man er typisk syg i 24 til 60 timer.

Selv om man føler sig rask, og symptomerne er stoppet, kan man stadig udskille virus og dermed smitte andre i op til 48 timer.

Roskildesyge går over af sig selv og er ikke farligt for almindelige raske mennesker. Dog kan man få stort væsketab ved sygdommen, som i sjældne tilfælde kan gøre den livstruede for svækkede ældre eller syge personer.

(Kilde: Fødevarestyrelsen)

0 kommentarer
Vis kommentarer