DF: Justitsminister må ind i sag om stjålen iPhone

Retsplejeloven bør ændres, så asylcentre kan gennemsøges uden ransagningskendelse, mener DF

Følg Politik

Moderne smartphones kan fortælle deres ejer præcis, hvor de befinder sig - også selv om de er stjålne.

Derfor er det dybt krænkende, når telefonernes retmæssige ejer kan spore stjålne telefoner til deres beliggenhed via GPS-programmer som 'Find my iPhone', samtidig med at ordensmagten intet kan stille op på grund af retsplejeloven. Det mener retsordfører for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup (DF).

Øv! Min stjålne mobil ligger i Sandholmlejren

- Jeg tror, man er nødt til at kigge fordomsfrit på det her, for det er så åbenlyst krænkende for retssikkerheden, når en person som Amanda kan fortælle ordensmagten, at hendes telefon ligger i Sandholmlejren, men retsplejeloven forhindrer hende i at få den tilbage, siger Peter Skaarup til Ekstra Bladet.

Daglig politikontakt
Det er ifølge centerleder i Center Sandholm tredje gang, at man har fået en konkret henvendelse i år fra personer, der har sporet deres stjålne iPhone eller iBook til Sandholmlejren.

- Vi gør alt for at skabe tillid til, at man kan henvende sig til medarbejderne, ledelsen eller politiet, hvis man har eller får kendskab til kriminelle forhold. Vi har daglig kontakt med Nordsjællands Politi, skriver centerleder Michael Ehrenfels i en mail til Ekstra Bladet.

Han oplyser, at Center Sandholm melder al kriminalitet til politiet - også selv om de er i tvivl om, om der er tale om kriminalitet.

- Vi har ugentlige møder med ledere indenfor Politi- og Udlændingestyrelsen, hvor der blandt andet stilles skarpt på kriminelle hændelser. Og der planlægges fremadrettet for at opretholde ro og orden i Center Sandholm. Vi samarbejder tæt med beboerrådet i Center Sandholm, om at centret skal være et trygt og rart sted, hvilket foregår på månedlige møder, lyder det.

- Jeg ser frem til at Center Sandholm alene fungerer som modtagecenter, skriver Michael Ehrenfels.

Undtag asylcent
En af dem, der har sin iPhone liggende i lejren, er 20-årige Amanda Andersen, som fik stjålet den under en bustur. Da hun gik hjem og åbnede programmet 'Find my iPhone' på sin computer, afslørede programmet, at hendes telefon lå i asylcentret Center Sandholm.

Men retsplejeloven gør det svært at rykke ind i Sandholmlejren på baggrund af GPS-data. Det kræver nemlig både en ransagningskendelse og en begrundet mistanke at gennemsøge et værelse i asylcentret. Og når der kan være tale om op til 15 værelser, der ligger tæt i et lille område, er det næsten umuligt for politiet at lave en ransagning, oplyser Nordsjællands Politi til Ekstra Bladet.

- Derfor vil jeg foreslå den nye justitsminister, Karen Hækkerup (S), at undtage asylcentre for retsplejeloven med det formål, at gøre det lettere for politiet at ransage. Det bliver man nødt til at overveje - også selv om der ikke er konkret mistanke, siger Peter Skaarup.

- Der bor mange sårbare mennesker i lejren, som er flygtet fra eksempelvis tortur eller katastrofer - også børn. Hvorfor skal de ikke have samme rettigheder som os andre i landet?

- Det er så tydeligt, at Center Sandholm fungerer som en hælercentral. Derfor er de oplagt at have mulighed for noget intern justits, som man jo har det i fængsler, hvor Kriminalforsorgen i samarbejde med fængslerne kan dæmme op for eksempelvis indsmuligningen af narko, siger han.

- Hvorfor kan man sammenligne asylansøgere med folk, der sidder i fængsel for at have begået kriminalitet?

- Fordi det har vist sig, at nogle asylcentre nærmest er hælercentrale. Derfor mener jeg, at vi er nødt til at stille os på den lovlydige side af befolkningen. Og jeg tror, at politiet vil have nogle muligheder for at vurdere nærmere, hvor de her hælervarer ligger. Der er masser af dårlige undskyldninger, men centret har nok et rimelig godt bud på, hvem det er, der håndterer hælervarerne.

- Det er ikke længe siden, der var en lignende sag, og jeg får masser af mails fra folk, der sidder med samme problem, siger Peter Skaarup.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+