DR i ny Epinion-panik: Skrotter supermåling til rød blok

Interview med politikere var allerede i kassen, men DR ombestemte sig i sidste øjeblik og droppede meningsmåling

Nyhedsdirektør Ukrik Haagerup blev kritiseret efter kommunalvalgsfadæsen, hvor DR bragte fejlbehæftede exitprognoser. Nu er der atter rod med DRs meningsmålinger. (Foto: Michael Koch)
Nyhedsdirektør Ukrik Haagerup blev kritiseret efter kommunalvalgsfadæsen, hvor DR bragte fejlbehæftede exitprognoser. Nu er der atter rod med DRs meningsmålinger. (Foto: Michael Koch)

DR er atter havnet i rod med meningsmålinger efter kaosset om exitprognoserne ved kommunalvalget. Det sker, efter kanalens chefer i denne uge i sidste øjeblik skrottede en ny Epinion-måling, der viser fremgang til rød blok på ca. 4 pct.

Målingen gav ifølge Ekstra Bladets oplysninger fremgang på seks mandater til de røde partier. Dermed var føringen til blå blok i stemmeprocent indskrænket til 52-48. Men målingen blev altså aldrig bragt på hverken nettet, radio eller tv.

Det opsigtvækkende politiske indeks var ellers så tæt på at blive offentliggjort, at DR’s politiske redaktion allerede havde interviewet Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, om resultatet. Heunicke finder i dag forløbet omkring den skrottede meningsmåling besynderligt.

– Det har jeg alligevel ikke prøvet før. Jeg kommenterer ellers rigtig mange meningsmålinger; men de plejer at blive bragt, lyder det fra den politiske ordfører, der blev interviewet onsdag om rød bloks og Socialdemokraternes fremgang på cirka en procent.

Se også: DRs Pip-Prognoser: Helle holdt taber-taleSe også: Chefredaktører beklager efter DR's store valgbrøler

– Det er helt fint, hvis de ikke vil bringe så mange meningsmålinger længere efter det, der skete ved kommunalvalget. Helt fint –men hvorfor så foretage dem? spørger Magnus Heunicke.

Der var også planlagt interview med Enhedslistens Johanne-Schmidt Nielsen, som dog blev aflyst.

DR’s beslutning om ikke at bringe meningsmålingen kommer efter fadæsen om Epinions exitprognose ved kommunalvalget i november. Magnus Heunicke mener, at beslutningen om ikke at bringe så mange meningsmålinger kan være ganske fornuftig. Hvis ellers bare beslutningen kunne træffes.

– Hvis vi kan komme ud af det her med lidt færre meningsmålinger og lidt mere fokus på indholdet og debatten om de politiske resultater, vil det være rigtigt fint i mine øjne, siger Magnus Heunicke.

Den skrottede måling gav ifølge Ekstra Bladets oplysninger fremgang til S og EL på mellem 1 og 2 pct., mens V, DF og LA lå til fald på mellem 0,9 og 2 pct. Rød blok stod ifølge målingen til at stige med i alt seks mandater.

Se også: DR indrømmer: Prognoser var pinlige og skandaløseSe også: Alle partier enige: Medier skal droppe exitpolls

Hos DR afviser redaktionschef Thomas Falbe, at det opsigtsvækkende resultat spillede ind i beslutningen om at skrotte målingen.

– Det er egentlig relativt udramatisk. Lige siden kommunalvalget har vi besluttet at lave en ekstern undersøgelse af vore målinger –også de løbende index, som vi får lavet regelmæssigt. Vi har haft en ekspert til at gennemgå det, og han skulle aflevere en rapport, som vi afventer, inden vi beslutter os for, hvad vi gør, siger Thomas Falbe til Ekstra Bladet.

– Vi troede egentlig, den var klar i denne uge. Men den er blevet forsinket.

Men der var optaget interview med Magnus Heunicke. Hvorfor har I gjort det, hvis I ikke havde tænkt jer at bringe målingen?

– De her politiske index kører i fast modus. I det her tilfælde nåede der så at komme noget i gang, hvor der blev lavet interview. Beslutningen om at vente med meningsmålingerne ligger, inden denne måling er foretaget.

0 kommentarer
Vis kommentarer