SF parat til at lave spion-lovgivning om

SF mener ikke, at man kan sidde afgående PET-chef Jakob Scharfs advarsel om forældet spion-lov overhørig

SF melder sig parat til at se på, om tiden er løbet fra den eksisterende spionagelov sådan, som den afgående chef for Politiets Efterretningstjeneste, Jakob Scharf, søndag hævder i Politiken.

Jakob Scharf siger til avisen, at spionageloven "ikke tager højde for, hvordan spionage udføres nu om dage, og hvem den rettes mod".

Og derfor har PET ikke optimale betingelser, når efterretningstjenesten skal beskytte Danmark og danskerne mod spionage, siger han.

Den melding - der altså falder samtidig med at Scharf officielt forlader PET efter seks år i chefstolen - kalder på handling, siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen:

- Det er ret bemærkelsesværdigt, når en PET-chef opfordrer til at lave lovgivningen om, fordi den er for slap. Det kan vi ikke sidde overhørig, for vi skal have en lovgivning, der svarer til de udfordringer vi står overfor, siger hun og fortsætter:

- Der er ikke længere behov for at sende agenter med blå briller og skæg ud for at indsamle oplysninger, når det kan gøres meget mere sofistikeret gennem de teknologiske muligheder, der er til stede og det er jo indlysende, at lovgivningen bør tage højde for det.

Straffelovens spionageparagraffer blev udformet under den kolde krig og beskæftiger sig med den tids lavteknologiske spionage mod staten, der typisk blev udført af Østblokken.

I paragraf 107 står der således, at det er strafbart at give fremmede magter oplysninger om "forhold, der af hensyn til danske stats- eller samfundsinteresser skal holdes hemmelige".

Men spionagetruslen har ændret sig siden, og i PET efterlyser den afgående chef nogle mere tidssvarende lovparagraffer, påpeger Jakob Scharf over for Politiken.

0 kommentarer
Vis kommentarer