Ekspert: Hækkerups gådefulde sygdom kommer snigende

Hans Hækkerup er død oven på en psykisk meget smertefuld sygdom, lyder det fra landsformand

Foto: Thomas Wilmann
Foto: Thomas Wilmann

Den nu afdøde tidligere forsvarsminister Hans Hækkerup har de seneste år lidt af hjernesygdommen Multipel System Atrofi (MSA).

Se også: Hans Hækkerup død efter mystisk hjernesygdom

Der er tale om en 'ubønhørlig' og uhelbredelig sygdom, der kommer snigende og til slut gør den syge hjælpeløs.

Det forklarer formanden for Landsforeningen for Multipel System Atrofi, journalist og tidligere tv-vært, Birgit Meister.

- Det er en gådefuld sygdom, for ingen ved, hvorfor man bliver ramt af den. Man kan ikke bremse sygdommen. Den er uhelbredelig. Man kan kun symptombehandle gennem forskelligt medicin, forklarer Birgit Meister over for Ekstra Bladet.

- Det er en sygdom, der rammer dine nerveceller i hjernen. Hen over nogle år tager den efterhånden alle dine funktioner. Det kan begynde med besvimelsesanfald, så kan man få problemer med at vende sig i sengen. Lidt efter lidt tiltager sygdommen, og til sidst bliver man hjælpeløs og ender formentlig i en kørestol. Man kan få svært ved at tale og spise selv og i det hele taget svært at bevæge sig. Det er en meget bevægehæmmende sygdom, fortsætter Birgit Meister, der stiftede foreningen efter, at hendes mand blev ramt af MSA.

Birgit Meister forklarer, at omkring 300 personer er ramt af sygdommen herhjemme. Ifølge Nationalt Videnscenter for Demens er tallet nærmere bestemt 240 personer.

Se også: Hans Hækkerup før sin død: 'En forfærdelig sygdom'

Har rådgivet Hækkerup

Birgit Meister fortæller, at MSA ikke medfører de store fysiske smerter.

- Men psykisk er det meget smertefuldt. Det er en ubønhørlig sygdom. Den kommer snigende. Det er svært at svare på, hvornår man har fået den, for den kommer lidt efter lidt.

- Når man får den, ved man, at man er blevet ramt af en uhelbredelig sygdom. Det er meget smertefuldt, fordi man mister ikke sin gode forstand, men man ser sin egen krop blive dårligere og dårligere til alting, siger Birgit Meister, der forklarer, at Landsforeningen for MSA har givet Hans Hækkerup råd og vejledning, efter at han fik konstateret sygdommen.

0 kommentarer
Vis kommentarer