Hans Hækkerup død efter mystisk hjernesygdom

Tidligere folketingsmedlem og mangeårig forsvarsminister Hans Hækkerup er død, 68 år

Hans Hækkerup var forsvarsminister fra 1993 - 2001. Her er han fotograferet i 2002. (Foto: Martin Lehmann
Hans Hækkerup var forsvarsminister fra 1993 - 2001. Her er han fotograferet i 2002. (Foto: Martin Lehmann

Den tidligere socialdemokratiske politiker, Hans Hækkerup, er død som 68-årig efter at have lidt af hjernesygdommen Multipel System Atrofi (MSA). Det oplyser hans nevø, Ole Hækkerup på Facebook. Hans Hækkerup døde d. 22. december. Bisættelsen fandt sted i stilhed.

- Min onkel, Hans Hækkerup, er død efter længere tids sygdom. Bisættelsen i dag var kun med den nærmeste familie. Jeg ved, hvor mange fra parti og Ringsted-kredsen der holdt meget af Hans. Jeg havde dem alle med i hjertet, skriver Ole Hækkerup på sin Facebook.

Hans Hækkerup var medlem af Folketinget for socialdemokraterne af to omgange fra 1979 - 2001. Han var ligeledes forsvarsminister under statsminister Poul Nyrup Rasmussen fra 1993 - 2001.

I april 2011 skrev Hans Hækkerup et debatindlæg i Jyllands-Posten, hvor han advarede mod konsekvenserne af at skære i forsvarets budgetter. Ved samme lejlighed afslørede han, at han led af den uhelbredelige sygdom MSA:

'Når den kommende regering om et par år bliver nødt til at nedsætte en ny forsvarskommission for at se på de store problemer, som forsvaret til den tid vil være i, vil jeg desværre ikke være i stand til at bidrage, idet jeg er syg af en sjælden, uhelbredelig sygdom, Multipel System Atrofi.'

De har politik i blodet

MSA er en progressiv, neurologisk sygdom, som opstår ved at nerveceller i særlige områder af hjernen degenererer. Dette giver problemer med bevægelsen, med balancen og med automatiske funktioner i kroppen som f.eks. kontrol med blæren. Sygdommen angriber typisk voksne mænd og kvinder i 50-60-årsalderen. Ifølge Landsforeningen Multipel System Atrofi er sygdommen fortsat en gåde, som lægerne hverken kender årsagen til eller helbredelsen på.

Hans Hækkerup er en del af den vidt forgrenede Hækkerup-klan, der har sat markante fodaftryk i det politiske landskab for Socialdemokraterne. Hans Hækkerup er søn af tidligere minister Per Hækkerup og folketingspræsidiemedlem Grete Hækkerup; han var nevø til tidligere minister Hans Erling Hækkerup. Han er bror til tidligere folketingsmedlem, Klaus Hækkerup.

Han fik sønnen Tue Hækkerup, tidligere medlem af borgerrepræsentationen i København, med ekskonen Lise Hækkerup, der ligeledes har været lokalpolitiker.

Hans Hækkerup er desuden onkel til nyligt afgåede forsvarsminister Nick Hækkerup (S) og hans bror, Ole Hækkerup, udlændingeordfører for Socialdemokraterne. Han var gift med den danske ambassadør i Mexico, Susanne Rumhor Hækkerup.

Han levede sammen med sin kone i Mexico de sidste år af hans levetid.