Det siger de om Hans Hækkerup

Den tidligere forsvarsminister sov stille ind efter længere tids sygdom. Han blev 68 år gammel

Tidligere forsvarsminister Hans Hækkerup. (Thomas Wilmann)
Tidligere forsvarsminister Hans Hækkerup. (Thomas Wilmann)

Fredag blev det offentliggjort, at Hans Hækkerup (S) er sovet stille ind. Han havde i længere tid lidt af den sjældne og uhelbredelige sygdom Multipel System Atrofi (MSA).

Hans Hækkerup var medlem af Folketinget 1979-81 og 1984-2001. I Poul Nyrup Rasmussens regering var Hans Hækkerup forsvarsminister i årene 1993-2000.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S):

- Det var med stor sorg, jeg modtog beskeden om Hans Hækkerups død. Hans var en stor politiker og en af de dygtigste forsvarsministre, Danmark har haft.

- Mange husker Hans Hækkerup for at være et beskedent og anstændigt menneske med store visioner.

- Han var en stor strategisk tænker på det forsvars- og sikkerhedspolitiske område, hvilket især kom til udtryk i hans ageren i forhold til de baltiske landes medlemskab af Nato og i forhold til Danmarks indsats i de fredsstøttende operationer på Balkan.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S):

- Jeg holdt meget af ham. Han var en af de bedste forsvarsministre, vi nogensinde har haft og en rigtig god ven, siger Poul Nyrup Rasmussen til DR Nyheder.

- Hans var et beskedent menneske, som samtidig havde den kompetence der skulle til for at blive anerkendt. Blandt andet i forhold til vores store allierede, amerikanerne.

- Han havde også en stædighed, som nogen gange er nødvendig som politisk chef for forsvaret. Den lod han også skinne igennem, når finansministeren ville gennemfører besparelser i forsvaret. Det slap de ikke altid godt fra, skal jeg hilse og sige.

Gruppeformand Henrik Dam Kristensen (S):

- Hans Hækkerup var en utrolig kompetent og dygtig politiker. Som forsvarsminister formåede han at skabe respekt omkring Danmark.

- Han gjorde klart, at Socialdemokraterne skal være et parti, der påtager sig sit ansvar rundt omkring i verden. Når man kigger på hans tid som forsvarsminister, mener jeg også, at han med sin personlighed var med til at højne Danmarks standard.

Lars Løkke Rasmussen (V):

- Jeg husker Hækkerup som en stor forsvarsminister, som var med til at placere dansk forsvar i en ny, international og forpligtende rolle efter Den kolde Krigs ophør med Berlinmurens fald.

- Det er sigende om Hækkerups format, at han blev udpeget som chef for FN's civile administration i Kosovo efter de frygtelige krige i det tidligere Jugoslavien. Danmark har mistet en stor politiker.

0 kommentarer
Vis kommentarer