Politisk flertal for licensrabat til unge

Zenia Stampe (RV) støtter en mere solidarisk licensordning, men mangler svar på, hvor pengene skal komme fra

Et flertal i Folketinget taler nu godt om licensrabat til unge (Foto: DR)
Et flertal i Folketinget taler nu godt om licensrabat til unge (Foto: DR)

En licensregning på over 2400 kroner årligt tager kegler i de unges budget, men nu kan der være mulighed for en licensrabat til unge under 25 år.

Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, har nemlig over for Berlingske foreslået at sænke licensen for unge. Og det forslag modtager støtte fra et bredt flertal i Folketinget.

Det skriver Berlingske.

DR: Regeringspartier vil give unge rabat på licens

Hvad skal finansiere rabatten?
De Radikale er enige i, at unge mellem 18 og 25 år skal have rabat på licensen.

Dog så Radikale Venstre gerne, at partierne var kommet med et finansieringsudspil.

- Vi er åbne for en mere solidarisk licensordning. Men jeg synes, at Socialdemokraterne og SF skylder at fortælle, hvor pengene skal komme fra, siger Radikale Venstres medieordfører, Zenia Stampe, til Ritzau.

Som Zenia Stampe ser det kan rabatten finansieres på to måder.

Enten skruer man licensen op for resten af de licenspligtige borgere, eller så bliver man nødt til at gøre kagen mindre, så Danmarks Radio mister en del af sine licensmidler.

S klar til rabat på licens for studerende

- Den mest realistiske løsning må være, at Danmarks Radio får færre midler. Hvis man begynder at lave en progression i licensen, så bliver det lige som om at betale skat, og det vil være en vanskelig operation, siger hun.

Som det ser ud nu, er det kun pensionister, der kan søge om af få halveret sin medielicens, hvis deres indkomst ikke er for høj.

- De fleste unge bruger DR på en eller anden måde via tv eller internettet, så selvfølgelig skal de betale licens. De skal bare ikke betale lige så meget som en direktør, siger Zenia Stampe.

Opretholder interessen i DR
Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, meldte tirsdag ud, at han ønsker en licensrabat, fordi han vil fastholde opbakning blandt de unge til public service-medierne.

SF's medieordfører Ole Sohn erklærede sig tidligere i dag enig i forslaget over for DR Nyheder.

Morten Marinus, der er Dansk Folkepartis medieordfører, tror på, at en lavere licens for unge kan øge interessen i DR.

- Det kan være med til at give de unge et mere positivt billede af DR og styrke deres brug af public service-kanalerne, siger han til Berlingske.

Det er i forbindelse med det kommende medieforlig, at partierne vil åbne op for, at unge skal betale mindre for at have radio, fjernsyn eller internet i deres bolig.

Prisen for medielicens for 2014 ligger på 2436 kroner, og man kan enten vælge at betale månedligt eller halvårligt.