Så svært er det at undgå licens

Kan du leve med en radio og en gammel telefon i hjemmet, behøver du ikke betale for public service

Det kan lade sig gøre at slippe for at sende penge til Danmarks Radio på lovlig vis - hvis du kan undvære tv og internet derhjemme. (Foto: DR)
Det kan lade sig gøre at slippe for at sende penge til Danmarks Radio på lovlig vis - hvis du kan undvære tv og internet derhjemme. (Foto: DR)

Ifølge en undersøgelse foretaget af Gallup for Berlingske, vil 45 procent af de unge mellem 18 og 35 år gerne fravælge Danmarks Radio, hvis det betyder, at de slipper for at betale den årlige licens.

Unge vil droppe DR: Er trætte af tvungen licens

Socialdemokraterne lægger nu op til, at unge mellem 18 og 25 kan få rabat efter det kommende medieforlig, men det er stadig muligt på lovlig vis at slippe fuldstændig for at betale medielicensen.

DR: Regeringspartier vil give unge rabat på licens

Det kræver dog, at man frasiger sig moderne elektroniske apparater i hjemmet.

- Man skal betale licens, når man har et tv eller en computer, tablet eller smartphone med internet på sin hjemadresse, forklarer Lotte Boas, der er chef for DR Licens.

Og det er uanset, hvad du bruger de elektroniske favoritter til.

- Licenspligten har ikke noget at gøre med dit brug af apparatet, eller om du ser DR's programmer, siger hun.

Radio tæller ikke
Til gengæld kan du godt få lov til at lytte til Monte Carlo-drengene på P3 eller Debatten på P1 uden at betale licens, så længe du kun har en radio. En radio er nemlig ikke længere i sig selv licenspligtig, efter den såkaldte radiolicens ophørte 1. juli sidste år.

Hvis du kan nøjes med at bruge høre radio derhjemme og bruge internettet på din arbejdsplads, slipper du også for medielicensen. Virksomheder er nemlig også forpligtet til at betale medielicens, hvis virksomheden har tv eller internet, og der ikke er tale om enkeltmandsvirksomheder.

Medarbejderne er dermed omfattet af virksomhedens licens på selve arbejdspladsen.

Endelig kan du også slippe for at betale licensen, hvis du har en gavmild kæreste. Samboende personer i parforhold skal nemlig kun betale for én licens.

Flest unge undlader at betale
DR oplyser, at 2,4 millioner husstande, svarende til 91 procent af det samlede danske antal, er tilmeldt medielicensen. Dermed er 250.000 ikke tilmeldt licensen - hvadenten det er af en lovlig grund eller ej.

Og det er især de unge, der ikke betaler.

- Af helt naturlige årsager, er det blandt de unge, vi får flest nye betalere, fordi de fylder 18 og fylder hjemmefra og dermed udgør nye husstande. Men de skal selvfølgelig lige etablere sig og så videre, men faktisk er to tredjedele af unge under 30 tilmeldt, siger Lotte Boas.

Dermed er der altså stadig en tredjedel af aldersgruppen, der ikke er tilmeldt, mod kun knap hver tiende i den samlede befolkning.

Flere tilmeldte i 2009
Lotte Boas fortæller samtidig, at Danmarks Radio hurtigt fik 50.000 nye betalende, da de i 2009 indførte mulighed for månedlig betaling.

- Det er langt mere spiseligt at betale 200 kroner om måneden end at betale licensen halvårligt, siger hun.

Med forslaget til det nye medieforlig håber socialdemokraterne altså også på, at endnu flere unge vil betale til licensen, hvis den bliver en endnu lavere månedlig udgift.

Afstemning: Betaler du licens?