Engell: DF optræder amatøragtigt

Dansk Folkeparti har begået en stor fejl ved at komme med ultimativt krav så sent i forhandlinger om togfond. - Regeringen må kræve et klart svar af dem, siger Hans Engell

Hans Engell kalder DFs optræden for 'amatøragtig' (Foto: Jan Unger)
Hans Engell kalder DFs optræden for 'amatøragtig' (Foto: Jan Unger)

- Dansk Folkeparti har nærmest ikke begået en forhandlingsfejl i de senere år. Men det de kommer med nu, kan kun kaldes amatøragtigt.

Sådan siger politisk kommentator Hans Engell efter forhandlingerne om togfonden tilsyneladende brød sammen her til aften.

- Der har været forhandlinger i flere måneder om en plan til 28 milliarder kroner. Så kommer man ikke fem minutter i tolv, eller som i dette tilfælde tre timer efter aftalen skulle være underskrevet, med et nyt ultimativt krav. Sådan forhandler man ikke, siger Hans Engell.

Dansk Folkeparti krævede en letbane fra Vejle til Billund ind i aftalen.

Letbane blokerer for aftale om togfond

- Jeg ved ikke, om det er deres forhandler Kim Christiansen der ikke er kommet sig helt over sin hjernerystelse, eller om det er DFs ledelse der står bag. Men nu har de givet regeringen muligheden for at gennemføre aftalen alene med Enhedslisten, siger Hans Engell.

Han tilføjer at regeringen 'inden for de nærmeste timer' må kræve af partiformand Thulesen Dahl, at der bliver klarhed over om letbanen er et ultimativt krav fra Dansk Folkeparti.

- Hvis regeringen vælger at gennemføre aftalen alene med Enhedslisten, så har det den svaghed at der næppe er et flertal bag efter et folketingsvalg. På den anden side, så begynder et nyt flertal næppe at rive broer ned eller stoppe igangsat arbejde. De blå partier og Dansk Folkeparti risikerer også, at togfonden bliver en central del af valgkampen, hvor regeringen og Enhedslisten så kan stille sig op som dem der vil forbedre den kollektive trafik, mens den nuværende opposition står tilbage med deres modvilje, siger Hans Engell.

Politikere vil sikre internet i toget

Han siger også,at 'det er ikke den stil vi normalt ser fra Kristian Thulesen Dahls side', så derfor kan der være tale om at toppen i Dansk Folkeparti slet ikke er enig i at det krav som kom i 11. eller 12. time er så ultimativt som partiets forhandlere har givet udtryk for.

Til ritzau sagde partiets trafikordfører tidligere i aften:

- Vi har ikke valgt, at det her skal være et sammenbrud. Vi har bedt om at få det her forelagt for vores folketingsgruppe i morgen. Det har ministeren ikke ønsket, og det må vi så acceptere, siger Kim Christiansen.