Smæk til Pia og co. for dyrere tog

Både Venstre og Enhedslisten angriber regeringen, fordi DSB og Arriva nu igen sætter priserne op. Og det bliver nok ikke sidste gang, lyder det fra trafikministeren

Pia Olsen Dyhr (SF) fortæller Magnus Heunicke (S) et og andet. (Foto: Jens Dresling)
Pia Olsen Dyhr (SF) fortæller Magnus Heunicke (S) et og andet. (Foto: Jens Dresling)

Fra i dag bliver det endnu en gang dyrere at tage toget herhjemme. Eksempelvis stiger prisen for en almindelig billet mellem Odense og hovedstaden otte kroner.

Den gennemsnitlige prisstigning på 1,3 procent i forhold til sidste år. Det er en halv procent mere end prisudviklingen sammenlignet med resten af samfundet.

Derfor møder prisstigningen hård kritik fra begge sider i Folketingssalen.

- Regeringen gik til valg på billigere kollektiv trafik. Nu oplever vi igen et eklatant løftebrud fra regeringens side, når DSB og Arriva i dag sætter priserne på pendlerkort op, siger Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, i en pressemeddelelse.

Så meget stiger togpriserne fra i dag

Aflysninger og forsinkelser
Det er især prisstigningerne på pendlerkort, der vække Venstres vrede. Dermed bakker han op om kritik fra flere pendlerformænd.

- Det må undre ikke mindst pendlerne, at man føler sig nødsaget til at hæve billetpriserne, for servicen er jo ikke ligefrem i top. For mange aflysninger og forsinkede tog er desværre hverdagskost for mange pendlere. Det kan de simpelthen ikke være tjent med, lyder det fra Kristian Pihl Lorentzen.

Heller ikke Enhedslisten, der har kollektiv trafik som et hjertebarn, er tilfreds.

- Jeg synes, det er noget skidt. Vi vil prøve - i forbindelse med de kommende kontraktforhandlingerne med DSB - at gøre noget ved det, fastslår trafikordfører Henning Hyllested over for Ekstra Bladet.

Henning Hyllested understreger, at det er i orden, DSB justerer priserne i forhold til den generelle prisudvikling, men det må ikke være mere end det.

- Det koster stadig mere at tage toget mellem København og Aarhus end det koster at tage bilen. Og det er ikke godt nok, slår han fast.

Han finder dog kritikken fra Venstre en smule ganske hul.

- Det er hyklerisk at høre Venstre i dag, når de lod priserne eksplodere i 00'erne, fastslår Enhedslistens ordfører.

Fastfrysning
DSB forklarer i december, da prisstigningerne blev offentliggjort, at man sammen med Arriva i en fire-årig periode fra 2008 til 2011 fastfrøs priserne på pendlerkort.

- Så stigningen kommer på et tidspunkt, hvor vi går fra et lavt niveau, udtalte DSB’s chef for salg og produktmarketing Christian Linnelyst i en pressemeddelelse.

Trafikminister Pia Olsen Dyhr (SF) befinder sig i Kina og Japan og har derfor ikke mulighed for at kommentere kritikken fra Christiansborg og pendlere.

Ikke en eneste af regeringens trafikordførere svarede telefonen omkring frokost søndag.

I december udtalte Pia Olsen Dyhr til DR, at hun ikke kan garantere, at dagens prisspark til de togrejsende bliver det sidste.

- Det er altid træls, når priserne stiger, men de stiger kun, fordi priserne generelt stiger. Derfor skal lokoførerne have lidt højere løn, og der skal også betales for diesel, sagde hun.