EL kræver milliardpulje brugt på afviste finanslovkrav

Der er mere end en milliard kroner i puljer og reserver, og Enhedslisten har ønskelisten klar

Selv om regeringen og Enhedslisten ikke blev enige om årets finanslov, så håber partiet at komme igennem med forslag om blandt andet id-kort på byggepladser, fuldt fradrag for fagforeningskontingenter og en grøn investeringsfond. Det skriver Information.

Ukendt for offentligheden er der blevet 1,1 milliarder kroner "tilovers" fra en række tidligere aftaler mellem SRSF-regeringen og Enhedslisten, som parterne skal udmønte frem til 2017.

Ifølge et fortroligt notat fra Finansministeriet, "Oversigt over puljer og reserver", stammer pengene blandt andet fra dagpengeaftalen, kørselsafgiften og uddannelsespuljen.

Der er tale om udgifter, som enten falder bort, hvormed pengene er til rådighed, eller tilfælde, hvor indtægterne vokser.

Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, har allerede ønskesedlen klar:

- I forbindelse med finanslovaftalen med Venstre og Konservative var der jo desværre en del ting, der faldt bort, som vi ellers var enige om.

- Det er blandt andet at indføre id-kort på byggepladser - hvilket er et overkommeligt beløb på mellem 10 og 20 millioner kroner. Den grønne investeringsfond vil heller ikke være dyr.

- Men der er også dyrere forslag som for eksempel at genoplive fagforeningsfradraget. Der snakker vi om flere hundrede millioner kroner om året, så det vil nok kræve flere penge og en fælles aftale, hvor de ikke bare tages op af vores kasse, siger Frank Aaen.

Id-kortet, som skal styrke indsatsen mod social dumping og forhøjelsen af fagforeningsfradraget står også højt på LO's ønskeliste. Tidligere kunne lønmodtagerne få fradrag i skatten for hele deres fagforeningskontingent.

Men i 2010 skar den daværende VK-regering og DF ned i det fradrag til maksimalt 3000 kroner om året som en del af den såkaldte genopretningspakke.

Inden parterne mødes senere på måneden, understreger finansminister Bjarne Corydon (S) dog, at det er for tidligt at snakke om, hvad størstedelen af pengene i milliardpuljen skal bruges til.