Engell om SF's Dong-brøler: Det er uhørt

Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell kalder det uhørt, at landsledelsen i SF med Anette Vilhemsen i spidsen tager afstand fra regeringens beslutning om at sælge en del af Dong til Goldman Sachs

Hans Engell vil ikke udelukke, at Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon  vil sige til Annette Vilhelmsen, at de ikke kan leve med, at hun nu tager afstand fra Dong-salget til Goldmann Sachs. (Polfoto)
Hans Engell vil ikke udelukke, at Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon vil sige til Annette Vilhelmsen, at de ikke kan leve med, at hun nu tager afstand fra Dong-salget til Goldmann Sachs. (Polfoto)

- Det er helt uhørt, at et regeringsparti med deltagelse af partiformanden (Anette Vilhelmsen, SF red.) og de centrale politikere vedtager en udtalelse, som går lodret imod det, de selv har været med til at beslutte i regeringen.

Sådan siger Hans Engell til Ekstra Bladet, efter at SF's øverste ledelse i dagens Politiken lægger afstand til den kontroversielle aftale, som finansminister Bjarne Corydon (S) har indgået med investeringsbanken Goldman Sachs om en kapitalindsprøjtning i energivirksomheden Dong.

Mandag holdt SF's landsledelse møde, og her blev aftalen skarpt kritiseret af adskillige deltagere.

SF-top angriber DONG-salg

- Det er en åbenlys mistillidserklæring til Bjarne Corydon, som kommer fra SF's landsledelse. Derfor ville den naturlige konsekvens være, at SF udtrådte af regeringen. Det er ikke mig, der siger, at de skal gøre det, men det naturlige er jo, at hvis man virkelig mener, at den regering man selv er med i, har forhandlet en dårlig aftale med Golman Sachs, så kan man jo ikke sidde i den regering, siger Hans Engell til Ekstra Bladet.

Thorning advarede mod at sælge til finans-spekulanter

Han kalder det meget utroværdigt, og det viser, at Annette Vilhelmsen hverken har styr på SF's regerings-deltagelse eller på sin egen landsledelse.

- Hun har ikke styr på nogen af delene, hvad bør der så ske? Jamen Helle Thorning og Corydon er jo nødt til at spørge Annette Vilhelmsen, om de kan regne med ubetinget opbakning til det aktstykke, der skal godkendes i Finansudvalget på torsdag, siger Hans Engell.

Dong-chefer kan score milliard kroner på børsnotering

Der er samråd om Dong-sagen tirsdag og godkendelse i Finans-udvalget torsdag.

Engell kalder det helt ubegribeligt, at SF vender sig imod beslutningen efterfølgende.

- Annette Vilhelmsen, Holger K. og Jonas Dahl har jo i regeringens økonomi-udvalg, selv været med til at godkende det hele. Og Vilhelmsen og Holger K. - mest Holger, for det var i hans tid som Skatteminister det kørte - har jo deltaget i alle møder i finansministeriet, hvor man også har besluttet, at der skal ske en børsnotering af Dong, siger Hans Engell.

Skat i hælene på ny Dong-ejer

Han stiller et stort spørgsmålstegn ved, at SF kan sidde og være med til at beslutte en aftale med de borgerlige om, at Dong bliver børsnoteret i løbet af de kommende år:

- Og samtidig så går man over i det andet lokale, og der vedtager man en udtalelse, hvor man vender sig imod børsnoteringen. Så jeg må sige, at SF og Vilhelmsen har bragt sig i en meget penibel situation. Og det er uhørt, at en partileder medvirker til en sådan vedtagelse, siger han og fortsætter:

- At hun ikke har kunnet banke det her på plads, det viser i virkeligheden, hvor svag en formand hun er, siger Hans Engell.

Goldman Sachs: Kapitalismens rockstjerner

Han tror ikke, at SF træder ud af regeringen, men det ville have været en naturlig konsekvens, og Hans Engell vil ikke udelukke, at Helle Thorning-Schmidt (S) og Bjarne Corydon (S) vil sige til Vilhelmsen, at det her kan de ikke leve med.

- Vilhelmsen bliver da nødt til i løbet af i dag at gå ud og sige et eller andet, der bringer den sag på plads, lyder det fra Hans Engell.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.