De fire danske pensionskasser, som i 11. time vil forhindre salget af Dong-aktier til Goldman Sachs, ejer selv aktier i den omstridte finansieringsbank.
Pensionskasser har milliarderne klar til dansk Dong-løsning
Det viser en gennemgang af aktielisterne hos de fire pensions-kasser; Lærernes Pension, Pensam, PKA og PBU, som Ekstra Bladet har foretaget. Jo flere penge Goldman Sachs tjener på selskabets omstridte transaktioner - jo flere penge ender hos medlemmerne.
Tordner mod skattely
Dermed ligner det dobbeltmoral, når disse fire pensionskasser med lærernes formand Anders Bondo Christensen og FOA-formand Dennis Kristensen som frontfigurer tordner mod Goldman Sachs brug af skattely.
Til Jyllands-Posten udtaler Dennis Kristensen, formand for Pensam, eksempelvis :
- Man vil sælge ud af arvesølvet til Goldman Sachs, der åbent planlægger at sende indtjeningen på Dong ud på nogle palmeøer, i skattely og til andre eksotiske steder for at komme uden om den danske statskasse. Jeg fatter simpelthen ikke, at vi som samfund siger: I må gerne købe en andel af Dong, og skidt med, at I ikke betaler skat i Danmark.
Ingen fine fornemmelser
Også formand for Lærernes Pension Anders Bondo Christensen tordner i dagens aviser mod skattely - men han har altså ikke selv de samme fine fornemmelser, når lærernes penge skal investeres.
- Vi hører en række kritikpunkter af det salg, eksempelvis at midlerne placeres i skattely, og jeg tror, det provokerer rigtig mange af os, at overskuddet på dansk energi skal gemmes i skattely, siger han til Jyllands-Posten.
Også PKA som administrer pensionen for 280.000 lønmodtagere - bl.a. sygeplejersker, socialrådgivere, socialpædagoger og HK's kommunalt ansatte - har et tæt samarbejde med Goldman Sachs. Ud over at PKA ejer aktier i finansieringsbanken, tjener de udskældte 'finansskurke' også på at investere PKA-medlemmmerns pensionspenge.
Thorning advarede mod at sælge til finans-spekulanterBondo: Ikke dobbeltmoral
Formanden for Lærernes Pension, Anders Bondo Christensen, ser dog ikke noget misforhold mellem pensionskassernes egne køb af Goldman Sachs-aktier - og deres modvilje mod salget Dong-aktier til den amerikanske skattely-spekulant.
- Er det ikke dobbeltmoral, at du er imod Goldman Sachs brug skattely – men det ser I stort på, når Lærernes Pension foretager investeringer?
- Nej. Det afkast vi får, bliver fuldt beskattet i Danmark. Hvis vi investerer i Dong, så vil afkastet også blive beskattet i Danmark.
- Jo større overskud Goldman Sachs har - jo højere bliver deres aktiekurs og dermed jeres afkast. Altså tjener Lærernes Pension på, at Goldman Sachs opererer i skattely?
- Nu ved jeg ikke hvor mange globale selskaber, der ikke også bruger skattely. Det afgørende for os er, at vores afkast bliver beskattet i Danmark. Vores tilbud om at købe Dong-aktier er ikke en protest mod Goldman Sachs. Vi byder, fordi der har været massivt ønske i befolkningen og blandt stadig flere politikere om at få et dansk alternativ, som vil sikre, at afkastet fra Dong beskattes i Danmark.
- Men når Goldman Sachs opererer i skattely, så komme det dine medlemmer til gode?
- Ja. Vi har et etisk kodeks for investeringerne. Men det siger ikke noget om, at de selskaber, vi investerer i, ikke må ligge i skattely. Så ville det være svært at finde internationale selskaber at investere i. For os er det afgørende, at vi ikke selv bruger skattely.
- Er det ikke useriøst, at I kommer med det her bud i 11. time. Hvorfor bød I ikke på Dong noget før?
- Dong har ikke været i åbent udbud. Der er indhentet nogle bud, og vi er ikke blevet spurgt. Når vi fire pensionskasser melder os på banen nu, så er det fordi, der er kommet massiv kritik af den løsning med Goldman Sachs. Vi kan gøre det på samme vilkår - og så er det op til regeringen, om den vil have en dansk løsning eller ej.