Annonce:
Annonce:

Engell: Skæbnemøde i SF klokken ni

Klokken ni i dag holder SF gruppemøde og det bliver et skæbnemøde i SF, vurderer politisk kommentator Hans Engell

Annette Vilhelmsen er yderst presset, og kaosset i SF som parti vil fortsætte frem til valget, vurderer Hans Engell. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Annette Vilhelmsen er yderst presset, og kaosset i SF som parti vil fortsætte frem til valget, vurderer Hans Engell. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Annonce:
Følg Politik

Socialistisk Folkeparti holder i dag kl ni gruppemøde og det bliver et skæbnemøde, der afgør, om de kan blive i regeringen eller ej, vurderer Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell.

I aftenens og nattens løb har en række fremtrædende SF-profiler forladt deres poster efter at partiledelsen har holdt fast i deres støtte til regeringen om Dong´s salg af aktier til Goldmann Sachs.

Det drejer sig om SF's gruppeordfører Karina Lorentzen, SF's politiske ordfører og finansordfører Lisbeth Bech Poulsen, og SF's næstformand Peter Westermann, der har trukket sig.

Se video over artiklen. Se mere på localeyes.dk

SF's næstformand stopper i protest

Det er også ved gruppemødet, at SF skal afgøre, hvor mange, der stemmer for eller imod salget af Dong-aktierne.

Annonce:

- Problemet er jo, at de i går fik et mandat fra landsledelsen til at kunne støtte salget, men efter at både Karina Lorentzen og Lisbeth Bech Poulsen er gået af, så har partiet jo hverken gruppeformand eller politisk ordfører, så det er jo det rene kaos i partiet.

- Det kan godt være, at Vilhelmsen kan sikre sig en støtte med ministerholdets opbakning, men hovedproblemet er jo, om S og R vil sige, at det er helt uacceptabelt, siger Hans Engell.

Endnu en SF-topfigur trækker sig

Det er nemlig ikke sikkert, at Socialdemokraterne og De Radikale vil acceptere, at Annette Vilhelmsen møder op med ni, der stemmer for et salg af aktierne, og syv der stemmer imod. Det bliver senere i dag afgjort i Finansudvalget, om salget af de 19 pct. af Dongs aktier til Goldman Sachs skal gennemføres.

- Derfor er hun ekstremt hårdt presset Vilhelmsen, og jeg kan ikke mindes nogensinde, at jeg har set en partileder og vicestatsminister, som ikke var i stand til at sige om hendes parti var i regering eller ej dagen efter. Det er jo fuldstændig kaotisk, siger Hans Engell.

Alle imod Annette: 'Det er en katastrofe'

Han vurderer dog ikke, at SF trækker sig fra regeringen.

Annonce:

- Nej, jeg tror de bliver. Og jeg tror de støtter Dong-afhændelsen. Men jeg tror til gengæld, at kaos fortsætter i SF. Intet tyder på, at der falder ro over tingene. Den hidtige gruppeformand er sygemeldt (Anne Baastrup red.), den fungerende gruppeformand nedlægger posten, finans - og politisk ordfører nedlægger posten, og halvdelen af gruppen stemmer imod.

- Plus, at lokalformænd forlader partiet i stor stil, og truer med at melde hele afdelinger ud af partiet, så er det jo virkelig et parti, der er helt ude i tovene, siger Hans Engell.

Og derfor vil diskussionen fortsætte. Uanset om SF bliver i regering, og bliver hængende med det yderste af neglene, så vil uenighederne fortsætte i partiet.

- SF vil være et parti i kaos, det næste år frem til et valg, og intet tyder på, at Vilhelmsen har styr på noget som helst i det parti, siger Hans Engell.

At formanden og næstformanden ikke engang har koordineret sådan et møde, fortæller også noget om, at det er et kaos.

Hvad vil der ske, hvis SF forlader regeringen?

Annonce:

- Så vil Helle Thorning og Vestager blive voldsomt populære. Der vil blive fedtet for dem i S og R-grupperne, så du tror det er løgn, for så har de seks ministerposter til fordeling. Så jeg kan godt love dig for, at når Helle kommer til gruppemøde i S-gruppen, så vil de allesammen komme og spørge om de ikke skal bære hendes taske, siger Engell.

Kan det her ikke på nogle måder vælte regeringen?

- Nej, slet ikke. Selv om hele SF stemmer imod Dong-handelen, så er der 125 mandater, der stemmer for.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne beholder altid deres løn og privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: