Poul Madsen: SF har nu en chance for at overleve som parti

Kommentar: Nu har SF en mulighed for at markere det der er partiets politik

Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør Poul Maadsen. Foto: Jan Unger
Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør Poul Maadsen. Foto: Jan Unger

SFs udtræden af regeringen er det eneste rigtige. Nu har SF en chance for at overleve som parti! Var SF blevet i regeringen, ville partiet have bevæget sig direkte mod afgrunden, hvor et sandsynligt scenarie var, at SF ville ryge helt ud af Folketinget ved næste valg.

Nu har SF en mulighed for at markere det, der er partiets politik frem for at skulle æde den ene kamel efter den anden og stemme for ting, som er så langt fra SFs udgangspunkt, at det ikke engang kunne kaldes et nødvendigt kompromis for at få en del af sin egen politik gennemført, men et knæfald for alt det SF altid har kæmpet imod.

Et sådant knæfald var Dongs aktiesalg til storkapitalens grådige gangstere fra Goldman Sachs. Men Dong var blot seneste eksempel på SF knæfald: Betalingsringen forsvandt, millionærerne fik skattelettelser, og dagpengeperioden blev halveret, alt imens SF groggy bare nikkede ja.

Anette Vilhelmsen er nu også fortid som partiformand, og det må SF prise sig lykkelig for. Hun viste gang på gang, at hun var komplet uegnet, uden nogen som helst sans for at navigere i et landspolitisk minefelt.

Tilbage står et splittet og afpillet SF. Mon ikke Villy Søvndal i sit stille sind glæder sig over at han forlod den synkende skude i tide.

Men SF kan genrejses. Danmark har stadig brug for en solidarisk, grøn stemme, der ikke som Enhedslisten dogmatisk altid siger nej.