Annonce:
Annonce:

Corydons salg sender Dong-aktier i skattely

Yderst indviklet virksomhedstruktur bag opkøbet af Dong-aktier. Flere af selskaberne befinder sig i berygtede skattely

Bjarne Corydon er hovedmanden bag salget af Dong-aktierne, men han har et bredt flertal i Folketinget bag sig.
Bjarne Corydon er hovedmanden bag salget af Dong-aktierne, men han har et bredt flertal i Folketinget bag sig.
Annonce:
Følg Politik

Finansminister Bjarne Corydon (S) er yderst ivrig efter at få gennemført et salg af næsten hver femte aktie i Dong til det kontroversielle amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Nu viser en gennemgang af den komplicerede virksomhedsstruktur i Goldman Sachs foretaget af DR, at politikerne på den måde er ved at sende aktierne i kendte skattely i USA og Cayman Islands. Dermed er det tvivlsomt, om der nogensinde bliver betalt skat af de penge, som Goldman Sachs skulle tjene på aktierne, der har en værdi på cirka otte milliarder kroner.

Nu vil Corydon have de Dong-aktier til Amerika

Det er nemlig helt op til myndighederne i de pågældende lande at sørge for, at der bliver betalt skat af afkast.

Annonce:

- Vi går selvfølgelig ud fra, at alle de investorer, vi samarbejder med, overholder deres skattepligt. Det forventer vi af alle, vi samarbejder med, og det er vores klare forudsætning, når vi forhandler med investorer, at de overholder de regler, de skal, siger Socialdemokraternes finansordfører Jesper Petersen til Ekstra Bladet.

Obama kender skattely
Helt konkret har DR fundet frem til to adresser, hvor selskaber, der kommer til at eje aktierne, holder til.

Den ene adresse - Ugland House - i Cayman Islands er så berygtet, at USA's præsident, Barack Obama, har hængt stedet ud som skattely. I et fem etagers hus holder mere end 18.000 virksomheder til.

Eksperter: Dong-salg undergraver kampen mod skattely

- I årevis har vi talt om at lukke oversøiske skattely ned, der lader virksomheder åbne forretninger alene for at undgå at betale skat i Amerika, sagde han, og tilføjede om Ugland House:

- Jeg har sagt det før, enten er det verdens største bygning eller den største omgang skattesvindel i verden, sagde han i forbindelse med en ny lov modskattesvindel.

Helt konkret bliver Dong-aktierne solgt til et skuffeselskab i Luxemburg, der så har oprettet selskaber i Delaware, USA og altså Cayman Islands i Det Caribiske Hav.

Annonce:

Udlandet har ansvaret
Dermed er det op til de udenlandske myndigheder at sikre sig, at beskatningen af afkast af DONG-aktierne ender i den danske statskasse.

- Du kan ret beset ikke vide, om aktierne ender på Cayman Island. Den aftale, der er om, hvilke afkast investorerne kan forvente, er noget, som andre lande kan følge med i, og så er det skattemyndighederne i de lande, der har ansvaret for, at de bliver beskattet korrekt. Vi arbejder naturligvis ud fra, at de overholder de skatteregler, siger Jesper Petersen.

Venstre om Dong-salg: Aftalen ligger fast

- Jeg tror, det er vigtigt at få skilt skidt fra kanel i den her sag. Man skal forholde sig til det, der er godt for DONG, og her har staten valgt det bedste tilbud. Og så er det en anden sag, hvordan skattereglerne er rundt omkring i verden. Dem kan man ikke ændre i Folketingets finansudvalg. Men vi kan sørge for, at der i den konkrete sag bliver lavet den bedste aftale for DONG, uanset hvor aktierne ender, siger han.

Annonce:

Ikke noget problem
Enhedslisten har spurgt Bjarne Corydon (S), om han har kontrol over, hvor aktierne ender, og det kan finansministeren ifølge Frank Aaen (EL) ikke svare på.

- Det er helt umuligt at kontrollere, hvem der egentligt ejer aktieandelen i Dong, fordi det fortaber sig så langt ud. Vi har spurgt Finansministeriet, men de siger, at det ikke er noget problem. De har også trukket beslutningen uden om Skat, og derfor har vi bedt om at få en redegørelse fra dem og en uafhængig ekspert om, hvad de mener om den konstruktion, siger Frank Aaen til Ekstra Bladet.

Enhedslisten om CoryDong-stress: Dårlig stil

- Man har valgt den bedste aftale, så uanset om det blev Goldman Sachs eller en anden, kan man vel ikke styre, hvor pengene ender?

- Det er i hvert fald mere trygt at sælge aktierne til ATP end at sælge dem til Luxembourg-landene, og man kunne vælge at lave nogle aktionæraftaler. Aftalerne kunne eksempelvis sikre, at hvis Goldman Sachs videresælger aktierne, så skal de godkendes af den danske stat.

- Den aftale kan man vel også lave med Goldman Sachs?

- Den aftale har man ikke lavet. Så hvem bestemmer over de aktier, man sælger til Goldman Sachs? Det kan man ikke sige, siger Frank Aaen.

Information skrev i sidste uge, at et dansk pensionsselskab har givet et bedre tilbud end Goldman Sachs. Det afviser pensionsselskabet, men nu har Enhedslisten kaldt finansminister Bjarne Corydon i samråd om sagen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nej, transkønnnede kan ikke skifte fra mande- til kvindefængsel
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: