Radikale efter ny dagpenge-nedtur: Reformen er helt rigtig

Selvom næsten 34.000 ledige mistede dagpengene sidste år, så er De Radikale 'nagelfaste tilhængere' af den reform, som Enhedslisten betegner som social katastrofe.

(Foto: Ekstra Bladet).
(Foto: Ekstra Bladet).

Selvom næsten 34.000 ledige mistede dagpengene sidste år - godt og vel det tidobbelte af regeringens oprindelige skøn - så har regeringen grebet situationen rigtigt an.

Det mener De Radikales arbejdsmarkedsordfører, Nadeem Farooq.

En opgørelse fra AK-Samvirke viser, at 33.900 ledige mistede dagpengene sidste år, og det skønnes samtidig at 14.000 vil gøre det samme i år.

Regeringen har løbende måtte opjustere sine tal for, hvor mange mennesker, der ville ryge ud af dagpengesystemet som følge af dagpengereformens halvering af dagpengeperioden.

Men de 33.900 overstiger selv de mest pessimistiske prognoser.

Næsten 34.000 mistede dagpengene sidste år

- Det understreger situationens alvor, og det ligger over det skøn, vi har haft, siger Nadeem Farooq.

Han henviser til, at regeringen sammen med Enhedslisten og Dansk Folkeparti sidste år indførte en midlertidig ydelse, som de ledige, der dratter ud af dagpengesystemet kan få frem mod 2016.

- Det at indfase dagpengereformen på en mere lempelig måde, som vi gjorde sidste år, var det helt rigtige at gøre. Det var at tage det nødvendige sociale ansvar for tusindvis af danskere, siger Farooq.

- Så regeringen har gjort det helt rigtige?

- Det synes jeg. Efter at have syslet med ekstraordinære tiltag som akutpakker, så var det eneste rigtige at gøre at indføre den midlertidige arbejdsmarkedsydelse. Man kan sige, at det burde vi måske have gjort noget tidligere, lyder det.

- Men jeg er stadig nagelfast tilhænger af dagpengereformen. Hele humlen har været, at den indfases på en meget hård måde i en meget hård økonomisk situation. Det har været det særligt svære i det her.

I Enhedslisten ser man noget anderledes på situationen.

DF: Dagpengesystemet skal nytænkes

- Vi er på vej ind i en social katastrofe, hvis ikke regeringen tager sig sammen og laver en løsning sammen med Enhedslisten, siger partiets arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen.

- Med dagpengereformen, kontanthjælpsreformen og efterlønsordningen, vil man se, at vi får en meget stor gruppe mennesker, der vil leve for meget få eller slet ingen indtægt i mange år fremover, siger han.

Han mener, at hele fundamentet for dagpengereformen er skævt.

- Hele den dødssyge teori bag dagpengereformen var, at hvis man tog pengene fra de arbejdsløse, så ville de begynde at arbejde. Nu har vi 34.000 mennesker, hvor man har taget en stor del af pengene fra dem, men kun otte procent er kommet i arbejde.

Nadeem Farooq fastslår, at De Radikale 'ingen planer har om at bløde op på genoptjeningsperioden'.

- Så vil flere blive fastholdt på dagpenge, fordi nogen vil tænke i, hvordan de kan optjene, så de kan være på dagpenge, siger han.Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller