Løkke dækkede over GGGI-fusker

Cykel-vennen misbrugte 335.000 kroner, men blev fredet af Venstre-lederen trods skarp kritik fra Sydkoreas rigsrevision

Foto: Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Lars Løkke Rasmussens oprydning i GGGI virker mere og mere alternativ.

Bestyrelsesreferater fra den belastede klimaorganisation viser, at formand Lars Løkke personligt holdt hånden over en af GGGI's mest skandaliserede personager.

Nemlig bestyrelsesmedlemmet Kim Sang-Hyup, der i november 2012 fik sit helt særlige afsnit med kritik i den meget omtalte rapport fra den sydkoreanske rigsrevision.

Her fremgik det, at Kim Sang-Hyup - en nær medarbejder hos den daværende sydkoreanske præsident og såkaldt 'ekspert' i GGGI-bestyrelsen - havde misbrugt mindst 335.000 kroner af klimafondens sparsomme midler.

Politik Her er de vilde bilag: Løkke fortsatte på 1. klasse

Som i tilfældet, hvor Løkke i strid med reglerne fik betalt en privat Rio-rejse til sin datter, var der også gået en uretmæssig pengestrøm ned i lommerne på Kim Sang-Hyup, blandt andet via et kreditkort, som han ikke havde ret til.

Den tidligere prisbelønnede tv-journalist er en magtfuld personlighed, der var omsværmet af GGGI's kvinder på grund af sin høje status som præsidentens nærtstående.

Reddet af Løkke
Da GGGI-bestyrelsen i Abu Dhabi 17. januar 2013 holdt det første officielle møde efter den alvorlige kritik fra rigsrevisionen, meddelte Sydkoreas handels-og udenrigsminister, at oppositionen i landets parlament forlangte, at Kim Sang-Hyup trak sig fra GGGI's bestyrelse.

Samtidig meddelte sydkoreanerne, at Sang-Hyup ville rette sig efter oppositionens anmodning.

For Lars Løkke var det dog ikke nogen bombe. Han havde nemlig - ifølge de rejsebilag, som blev offentliggjort på det historiske pressemøde - haft lejlighed til at drøfte sagen over en intim middag med Sang-Hyup fire dage tidligere i Seoul. Løkke tog da også straks ordet.

- Mr. Kims bidrag til bestyrelsesarbejdet er meget vigtigt, og jeg håber, han kan overtales til at blive, sagde Løkke og understregede, at bestyrelsen burde gøre alt for at overtale den skandaleramte Kim Sang-Hyup til at fortsætte.Kim Sang-Hyup skulle fortsætte trods kritik. Foto: Franz Dejon
Kim Sang-Hyup skulle fortsætte trods kritik. Foto: Franz Dejon


Australiens og Costa Ricas repræsentanter bakkede op og udtalte begge, at de håbede på, at GGGI fortsat ville nyde godt af Mr. Kims bidrag.

Derefter konkluderede Løkke lynhurtigt, at der var konsensus i bestyrelsen om, at Mr. Kim skulle fortsætte i bestyrelsen.

Godt for mig
Sydkorea meddelte, at man ville rette sig efter flertallet - og Kim Sang-Hyup takkede for de pæne ord.

- Hvad der er godt for GGGI, er godt for mig, sagde han.

Dagen efter middagen mellem Sang-Hyup og Løkke i Seoul havde de sammen haft et møde med Australiens repræsentant i en af GGGI's under-komiteer; nemlig den senere generaldirektør Howard Bamsey. Så Australiens opbakning var næppe heller uventet.

Senere på bestyrelsesmødet insisterede Lars Løkke på, at Sang-Hyup også fik plads i den vigtige Facilitative Sub-Committee, som styrer bestyrelsens samarbejde med GGGI's daglige ledelse - og blandt andet ansætter nye topmedarbejdere i organisationen.

Da GGGI-bestyrelsen mødtes næste gang 8. juni 2013, havde Sydkorea fået ny præsident, og Kim Sang-Hyup trak sig samme dag.

Løkke tavs
Hos Dansk Folkepartis klimaordfører Hans Kristian Skibby, som har fulgt GGGI-sagen tæt, vækker Lars Løkkes opbakning til Kim Sang-Hyup undren.

Se også: Løkke har hemmelig gæld til staten

- Lars Løkke skylder en god forklaring på, hvorfor han insisterede på, at sådan en mand skulle fortsætte i bestyrelsen. Der er da kun en vej for sådan en person... og det er vintervejen. Jeg fatter det ikke, siger DF's udviklingsordfører, Hans Kristian Skibby, og fortsætter:

- Det sår tvivl om Løkkes dømmekraft og viser, hvorfor en statsministerkandidat intet har at gøre i et foretagende som GGGI.

- Når den sydkoreanske rigsrevision dokumenterer, at manden uretmæssigt har haft fingrene nede i GGGI's pengekasse - der i forvejen mangler likviditet - så har han intet at gøre i bestyrelsen, fastslår Hans Kristian Skibby.

Lars Løkke Rasmussen vil ikke svare på spørgsmål fra Ekstra Bladet om Kim Sang-Hyup.

0 kommentarer
Vis kommentarer