K: Børnecheck til EU-borgere bør prøves ved EU-Domstolen

Både Liberal Alliance og De Konservative vil bevare det optjeningsprincip, som regeringen foreslår at sløjfe

Hverken De Konservative eller Liberal Alliance kan se det fornuftige i regeringens lovforslag, som giver alle EU-borgere ret til børnepenge fra første arbejdsdag i Danmark.

Sådan lyder det fra såvel De Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen, som Liberal Alliances europaordfører, Mette Bock, om det lovforslag, som regeringen præsenterer mandag, og som skal gøre op med det såkaldte optjeningsprincip.

- Det vil ødelægge legitimiteten i samfundet, hvis man fremover kan komme hertil og få børnepenge til sine børn i hjemlandet uden at betale skat i Danmark.

- Vi står ved det optjeningsprincip på to år, som VK-regeringen indførte. Sagen bør prøves ved EU-Domstolen, siger Brian Mikkelsen i en skriftlig kommentar.

Ifølge det danske optjeningsprincip, som VK-regeringen indførte i 2010, kræver det to års arbejde i Danmark at få børnecheck, men siden sommer har regeringen på opfordring fra EU administreret imod det optjeningsprincip, som den nuværende danske lov indeholder.

Ifølge EU-Kommissionen er optjeningsprincippet nemlig imod EU's regler, da ophold og arbejde i andre EU-lande også skal tælle med.

Mette Bock (LA) mener dog, at regeringen giver efter for EU.

- Regeringen har desværre givet op uden kamp mod EU, og det er trist, for det kan meget let gå hen og blive et stort problem for den danske statskasse, hvis vi rundhåndet deler velfærdsydelser ud fra dag ét, siger Mette Bock i en pressemeddelelse.

- Det bør altså være et dansk anliggende at bestemme på hvilke præmisser, udefrakommende kan få del i danske velfærdsydelser.

- Det er helt rimeligt, at vi stiller nogle krav, som skal være opfyldt, før vi begynder at give enten børnepenge eller SU til borgere fra andre EU-lande, siger hun.

I stedet foreslår Liberal Alliance, at EU-borgere skal tegne en sundhedsforsikring, og derudover har man ikke ret til offentlige ydelser de første fem år, man er i Danmark.

Seneste nyt

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.