Dokumenter fra Skatteministeriet løfter nu sløret for, hvordan Kristian Jensen har siddet massive advarsler overhørig med den konsekvens, at en lang række ejendomsvurderinger i årevis har været fejlagtige. På den baggrund har tusindvis af boligejere betalt for meget i skat.
Ekstra Bladet har fået aktindsigt i de såkaldte ministerforelæggelser, som Kristian Jensen i sidste uge krævede offentliggjort efter kritik fra Rigsrevisionen.
Aktindsigten vidner om, hvordan Skatteministeriet allerede i 2007 havde et færdigt ’modningsprojekt’ klar, der skulle gøre op med de fejlagtige ejendomsvurderinger.
Store problemer
Læser man projektbeskrivelsen burde det ellers i 2007 stå klart for enhver, at der var massive problemer med ejendomsvurderingerne, som skulle løses.
Bl.a. står der under punktet: ’Status quo-scenarium: Fremskrivning af den nuværende udvikling’:
’Vurderingsopgaven løses på et lavt kvalitetsniveau pga. voksende opgavemængde, stor medarbejderudskiftning, vanskeligt administrerbare love, høje kompetencekrav og en systemunderstøttelse der hæmmer muligheden for effektivt kvalitetsarbejde og udnyttelse af ressourcerne. En foreløbig analyse viser, at over halvdelen af ejendommene kan være vurderet væsentligt for lavt eller højt.’
Desuden opererer man i beskrivelsen med flere scenarier, der kan forringe kvaliteten af vurderingerne yderligere, hvis det nye system ikke bliver indført.
Kort tilbagebetalingstid
Økonomien i projektet bliver også præsenteret. Her fremgår det, at det samlede budget er 84.978.000 kr. Men samtidig bemærkes det, at ministeriet med det nye system vil kunne spare ca. 15 mio. kr. om året, når det er implementeret. På den baggrund konstateres det, at ’projektets tilbagebetalingstid er 3 år efter implementeringen, altså i 2013.’
Ikke desto mindre blev det hele altså skrottet med den konsekvens, at tusindvis af boligejere har betalt for meget i skat.
Efter ny afsløring: Kristian Jensen beklager - og sender aben videre<br /><br />