Danmark vil stadig sende penge til Uganda trods homolov

Den danske støtte er ikke betingelsesløs, men fremover går støtten uden om Ugandas regering, siger minister

Vedtagelsen af den omstridte homolov må ikke gå ud over den ugandiske befolkning. Men den danske støtte er ikke betingelsesløs.

Det siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i en kommentar fra Chongqing i Vestkina, hvor han er på sin første større udlandsrejse.

Ugandas præsident, Yoweri Museveni, har ellers ikke lagt fingrene imellem de seneste dage, når det gælder støtten fra en række lande - heriblandt Norge og Danmark.

- Hvis I ikke vil acceptere den nye lov, kan I tage jeres penge og forsvinde, siger han.

Mandag underskrev Museveni den ny homolov, som betyder, at homoseksuelle kan straffes med livsvarigt fængsel.

Ifølge Mogens Jensen bør det internationale samfund fortsætte støtten til de progressive kræfter, der også taler de forfulgte gruppers sag.

- Og vi skal fastholde og styrke de indsatser, der hjælper i kampen for menneskerettigheder og lige adgang til sundhedsydelser.

- Vores politiske uenighed med den ugandiske regering må ikke gå ud over den ugandiske befolkning, som også fremover har krav på eksempelvis et ordentligt retsvæsen og rent drikkevand, siger han.

Samtidig slår ministeren fast, at den danske bistand ikke er betingelsesløs.

- Loven bryder med basale menneskerettigheder, internationale konventioner og Ugandas egen forfatning, og jeg vil fastholde min opfordring til Ugandas regering om at trække loven tilbage.

Udviklingsordfører Hans Kristian Skibby, Dansk Folkeparti, mener, at med så grove og provokerende udtalelser fra Ugandas præsident Musevini må Mogens Jensen stoppe regeringens naive tilgang til at donere danske skattekroner i Uganda.

- Vi er jo reelt til grin for egne penge, mener han.

Samlet støtter Danmark forskellige projekter i landet med cirka 310 millioner kroner årligt.

Da homoloven blev underskrevet mandag, sagde handels- udviklingsminister Mogens Jensen, at Danmark vil omdirigere knap 50 millioner kroner til aktiviteter med den private sektor og civilsamfundsorganisationer.

Alle fremtidige projekter - med dansk støtte - vil gå uden om regeringen.

0 kommentarer
Vis kommentarer