Annonce:
Annonce:

Aktuel sag kan gøre børnecheck-sagen endnu værre

Rumæner vil have kontanthjælp i Tyskland uden at have arbejdet eller udsigt til det. Sagen er bekymrende og kan gøre problemerne med børnecheck og andre velfærdsydelser endnu værre, siger dansk EU-ekspert.

Danmark hjælper med at lægge pres på rumæner i tysk sag ved EU-retten, fortæller beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. (Arkivfoto: Linda Johansen/POLFOTO).
Danmark hjælper med at lægge pres på rumæner i tysk sag ved EU-retten, fortæller beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. (Arkivfoto: Linda Johansen/POLFOTO).
Annonce:
Følg Politik

En aktuel sag i Tyskland risikerer at gøre de danske problemer med velfærdsturisme endnu værre.

De tyske myndigheder vil i en kommende sag ved EU-domstolen forsvare retten til at afvise at udbetale sociale ydelser til eksempelvis østeuropæere, hvis de aldrig har haft et arbejde i landet og heller ikke har nogen realistisk mulighed for at få det.

Den aktuelle sag handler om en rumænsk statsborger, som er bosat i Tyskland. Og i Danmark er der i høj grad grund til at være bekymrede for udfaldet, siger professor ved Institut for Samfund og Globalisering på RUC Bent Greve.

Minister går til børnecheck-forhandlinger med SF-støtteJohannes payback

- Det kan bestemt godt bekymre. For kan man flytte ind hos et familiemedlem og bo der en periode for derefter at få sociale ydelser, så vil det åbne for en bevidst spekulation i at sikre sig ydelser. Derfor er sagen principiel, og hvis domstolen følger rumæneren, så er det et stort problem, siger Bent Greve til Ekstra Bladet.

Annonce:

Sagen har fået den danske regering til at støtte Tyskland i sagen mod rumæneren.

Folketinget splittet i atomer i sagen om børnecheckenLidegaard: EU-borgere kommer ikke for at udnytte os

- Vi har besluttet, at Danmark skal give indlæg i den tyske sag, fordi den er af vigtig principiel betydning. Den går ind i selve fortolkningen af den frie bevægelighed. Vi gør det med det ret enkle udgangspunkt, at EU-borgere ikke skal rejse over landegrænser for at blive forsørget af andre. Hvis vi rejser, gør vi det for at søge job, for at arbejde og for at bidrage til samfundet, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen i Politiken i dag.

Bent Greve kan godt forstå, at den danske regering har engageret sig i sagen.

- I Danmark er vi bekymrede for udviklingen, og derfor vil vi gerne bidrage med at lægge pres på domstolene, så man ikke går for langt i tolkningen, siger Bent Greve til Ekstra Bladet.

Annonce:

- Man skal naturligvis altid passe på med at sige, at noget er en bombe under systemet, men hvis sagen falder ud til rumænerens fordel, vil det åbne for noget, der historisk set ikke har været tanken bag arbejdskraftens fri bevægelighed. Normalt har arbejdskraftens fri bevægelighed jo haft med arbejde at gøre. I denne sag har den fri bevægelighed at gøre med, at man kan bo hos et familiemedlem, siger han.

Enhedslisten: Arbejdsgivere lokker med velfærdsydelserBørnecheck: EL afviser skatteministerens tilbud

Bent Greve tror dog, at Tyskland i sidste ende vil vinde sagen.

- Netop fordi tanken historisk har været, at det er arbejdskraften, der skal kunne bevæge sig frit, tror jeg at domme vil falde ud til Tysklands fordel, siger han.

EU-borgeres ekskoner kan hæve ekstra dansk børnetilskudMettes ministerium: Sådan er der frit spil for velfærdssnyd

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

De er åbenbart i fuldstændig chok - udmærket
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: