'SF-vikaren fra helvede': Kom til Danmark, Snowden

Karsten Hønge har skrevet under på at give Edward Snowden asyl Danmark - uden at han ved, om partiet er enig med ham

Karsten Hønge fik efter kort tid i Folketinget gjort grundigt opmærksom på sig selv. Nu kaster han sig igen ud i et soloprojekt. (Foto: Linda Johansen)
Karsten Hønge fik efter kort tid i Folketinget gjort grundigt opmærksom på sig selv. Nu kaster han sig igen ud i et soloprojekt. (Foto: Linda Johansen)

Karsten Hønge fik tidligere på året for alvor gjort opmærksom på sig selv, da han fra sin vikar-post var bannerfører for den interne modstand mod SF's opbakning til et salg af DONG. De interne stridigheder førte siden til den opløsning af SF, der tvang partiet ud af regeringen.

Nu har 'vikaren fra helvede' atter kastet sig ud i et soloprojekt, som han ikke nødvendigvis får klapsalver for i resten af folketingsgruppen.

Se også: Vikaren fra helvede giver sønderlemmende kritik af SF

Anne Baastrups vikar i Folketinget har nemlig sammen med lidt over 1.200 andre personer valgt at skrive under på en online underskriftsindsamling, der skal give whistlebloweren Edward Snowden politisk asyl i Danmark.

Underskriftindsamlingen er baseret på et beslutningsforslag stillet af den tidligere kulturminister, siden løsgænger, og nu indehaver af eneste mandat for partiet Alternativet, Uffe Elbæk, som tilbage i februar sende beslutningsforslaget til Folketingets Lovsekretariat.

Forslaget, som folketinget inden længe skal tage stilling til, er siden offentligt kun blevet bakket op af Enhedslisten, men nu er der altså hjælp at hente lidt tættere på den politiske midte.

Karsten Hønge selv er dog ikke bange for at komme i et nyt stormvejr på grund af opbakningen til forslaget, som han mener er sympatisk.

- Jeg synes, Edward Snowden er lidt hæmmet i sine bevægelsesmuligheder, den stakkels mand. Og jeg synes ikke, at det han har gjort, er noget der skal straffes. Han er blevet fanget et sted, hvor han har svært ved at bevæge sig frit, så jeg synes da, det ville være fint, hvis Danmark kunne tilbyde ham ordentlige leveforhold, siger han til Ekstra Bladet.

USA kunne lære noget
Karsten Hønge selv har ikke noget bud på, om forslaget har en chance for at blive stemt igennem, men han håber, at de store partier også vil bakke op om forslaget.

- Jeg synes, det kunne være flot for Danmark. Det kunne være en fin måde at hejse flaget på og forsvare ytringsfriheden, som vi er kendt for at forsvare. Og så kunne vi måske blive kendt for det i en lidt anden sammenhæng.

- Du er ikke bange for, at vi vil sende dårlige signaler til USA, som vi vel gerne fortsat vil være allieret med, hvis vi beslutter sådan noget her?

- Jeg synes ikke, det er dårlige signaler. Jeg synes, vi ville sende nogle gode signaler, som kan minde amerikanerne om, hvad ytringsfrihed også er. Samtidig kan vi sende signaler om, at vi er trætte af, at de har overvåget deres partnere i Vesteuropa, siger han.

- Vil det sige, at du vil stemme for det her forslag, som Uffe Elbæk har stillet?

- Nej, det kommer lige an på, hvad partiet ender med, det ved du jo.. Sådan er proceduren for SF, vi må hellere sige vi stemmer, som gruppen beslutter, lyder det grinende fra Anne Baastrups stedfortræder.

Ingen stor sag
Karsten Hønge fortæller, at han ikke selv har været på Christiansborg, siden han for få dage siden blev opmærksom på underskriftindsamlingen, så han har derfor endnu ikke haft mulighed for at diskutere forslaget med sine partifæller. Han mener derfor ikke, at han nødvendigvis er uenig med resten af folketingsgruppen.

- Lad os nu se, hvad partiet mener. Jeg kan jo være heldig, at vi mener det samme, partiet og mig. Det kan man jo også være en gang imellem.

- Men hvis SF melder ud, at de de ikke vil støtte det her forslag, så vil du ikke kæmpe videre for det?

- Nej, men indtil da vil jeg da argumentere for, at partiet burde gå ind for det. Men lad os nu tage en ting ad gangen, for jeg er optimistisk omkring det. Så indtil alt andet er modbevist, tror jeg da på chancen. Hvis vi ikke ender med det, så er det ikke nogen stor sag, for jeg gør altid, hvad partiet siger. Men det kan da godt være, jeg er lidt umulig undervejs..

- Så vi kommer ikke til at se drama i stil med DONG-sagen fra din side?

- Nej nej, det er stille og roligt, griner han.

Udover Karsten Hønge har blandt andre Stine Brix og Pernille Skipper fra Enhedslisten skrevet under på underskriftsindsamlingen.

0 kommentarer
Vis kommentarer