TV: Spørgetime - Nu bliver Helle grillet

Statsministeren i spørgetid midt i baglandskrise og EU-rygter

Helle Thorning-Schmidt (Foto: Polfoto)
Helle Thorning-Schmidt (Foto: Polfoto)

Følge hele spørgetimen LIVE herover

Helle Thorning-Schmidt har i dag indtaget Folketingssalen i den skemalagte spørgetime til fornyet blæst om sin rolle som både statsminister og Socialdemokraternes formand.

Spørgetiden handler som ventet i dag blandt andet om børnechecken, hvor regeringen - med mindre der kommer en aftale inden - risikerer at komme i mindretal i denne uge, når et beslutningsforslag fra De Konservative vil gøre op med alle EU-borgeres frie ret til velfærdsydelser.

Helle Thorning-Schmidt har i løbet af spørgetimen meldt ud, at hun er parat til at se på på indeksering af børnechecken.

Det betyder, at udbetalingen af den omstridte børnecheck til borgere fra andre EU-lande vil variere fra person til person afhængig af købekraften i det enkelte land.

Dermed vil Danmark skulle betale markant mindre i børnecheck til borgere fra østeuropæiske EU-lande.

Forslaget har tidligere været bragt på bane af partier fra blå blok, men Skatteministeriets jurister har tidligere vurderet, at det var i strid med EU-retten.

Nu er statsministeren dog klar til at undersøge det nærmere og eventuelt tage spørgsmålet op i EU-Kommissionen.

Det ligner endnu et skridt i retning af et opgør med EU-Kommissionen og dens fortolkning af EU-retten.

Helle Thorning-Schmidt vil have EU-Kommissionen til at vurdere, om en indeksering af børnechecken er muligt inden for forordningen.

- Kan det blive lovligt, hvis man ændrer forordningen, spørger Helle Thorning-Schmidt, som holder fast i, at hun vil finde en løsning, som holder sig inden for lovgivningen og håber, at Venstre og De Konservative vil bakke op.

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen (V) er ikke sen til at håne Helle Thorning-Schmidt og den måde, regeringen administrerer børnechecken på.

- Jeg er meget meget overrasket, at man ikke har håndteret denne her udfordring, mens tiden var. Nu står man så her fem minutter i 12, siger Løkke, som fortsat mangler svar på, hvad statsministeren vil gøre ved børnechecken:

- Hvad er effekten. Begynder man at administrere i henhold til lovgivningen, mens man har fundet en alternativ løsning. Svarene blæser lidt i vinden, lyder det fra Løkke.

Mens debatten på danske breddegrader igennem længere tid har raset om velfærdsturisme og børnechecken, har Thorning for nyligt igen måttet afvise, at hun er på vej til at trække stikket.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige i den diskussion. Jeg er rigtig glad for at være statsminister i Danmark. Og jeg har indset, at lige meget hvad jeg siger, så nytter det ikke noget, sagde hun bl.a. om de vedholdende rygter, der spår hende en toppost i EU.

Samtidig er uvejret i Socialdemokraternes bagland de seneste dage taget til i styrke efter en stribe kritiske udtalelser til partiets ledelse fra lokalforeningerne.

0 kommentarer
Vis kommentarer