Lidegaard: Vi må aldrig opgive dialog med Rusland

Natos udenrigsministre diskuterede Natos fremtid til tæt på midnat. Hvem skal betale regningen, blandt andet

(Foto: Finn Frandsen)
(Foto: Finn Frandsen)

En diskussion blandt Nato-landenes udenrigsministre om Natos forhold til Rusland på længere sigt endte sent tirsdag i en længere diskussion om Nato-samarbejdet og Natos engagement i resten af verden.

Udenrigsminister Martin Lidegaards (R) budskab til sine Nato-kolleger var i forbindelse med krisen i Ukraine, at Nato aldrig må opgive det perspektiv, som det hele handler om, nemlig at bevare freden.

- Og det vil sige den dialog, som er nødvendig for at løse problemerne i sidste ende. Det må vi aldrig opgive. Heller ikke med Rusland, siger Lidegaard tirsdag efter mødet, som varede til tæt på midnat.

- Vi er jo på et meget afgørende tidspunkt i Natos historie, hvor vi har den største krise i Nato siden den kolde krig.

- Derfor har vi skulle definere, hvad det betyder for det fremtidige Nato-samarbejde, siger Lidegaard tirsdag efter mødet.

Rundt om bordet var der ifølge Lidegaard et ønske om, at krisen i Ukraine og det nye trusselsbillede fra Rusland fører til, at især de europæiske Nato-lande bruger flere midler på det fælles forsvar.

Det skulle være for at styrke Natos muligheder for at gribe ind i Europa, hvis det er nødvendigt, men også i internationale kriser.

- I dag står USA for en stor del af omkostningerne. De synes ikke, at det er rimeligt, at de især i Europa skal blive ved med det.

- Så det er også en diskussion af, hvordan vi på den ene side prioriterer de forskellige opgaver i verden og på den anden side, hvordan vi fordeler regningen. Det blev vi ikke færdige med at diskutere, siger udenrigsministeren.

Han fortæller, at krisen i Ukraine har mindet Nato-landene om, at der stadig er en sikkerhedsopgave i Europa. Men at det ikke fjerner de andre opgaver, som Nato har i internationale kriser.

- Vi må ikke miste udsynet til resten af verden og den opgave, som Nato spiller på den globale scene.

- Derfor bliver det ikke et enten eller, det bliver et både og. Det var der stor enighed om, siger udenrigsministeren.

Der er Nato-topmøde i Wales i begyndelsen af september, som aftenens diskussion var en forberedelse til. Landene skulle vise, hvor de stod i diskussionen om de mere langsigtede perspektiver for Nato og for Natos samarbejde med Rusland.

0 kommentarer
Vis kommentarer