LA-landsmøde: Græsrodsoprør over 100 kr.

Forøgelse af kontingentet bragte sindene i kog på Liberal Alliances landsmøde i København

Første rigtige udfordring fra salen opstod, da 'rigmandspartiet' ville hæve kontingentet med 100 kr. Samuelsen og ledelsen i Liberal Alliance blev beskyldt for at forsøge at trumfe det igennem ad bagvejen. (Arkivfoto: Magnus Holm/POLFOTO).
Første rigtige udfordring fra salen opstod, da 'rigmandspartiet' ville hæve kontingentet med 100 kr. Samuelsen og ledelsen i Liberal Alliance blev beskyldt for at forsøge at trumfe det igennem ad bagvejen. (Arkivfoto: Magnus Holm/POLFOTO).

Et spørgsmål om 100 kroner udløste den største debat på Liberal Alliances landmøde for kort tid siden. Programmet er forløbet fuldstændig efter planen og ledelsens takter på 'rigmandspartiets' landsmøde.

I hvert fald lige indtil tidligt på eftermiddagen, hvor dirrigenten måtte tage ordet og erkende, at han havde forsøgt at trumfe ledelsens kontingentforhøjelse på 100 kr. igennem.

LA: Løkkes regering kan blive rødere end Thornings

Det var der indløbet en klage over. Han fremsatte derfor igen - denne gang mere nøgternt - forslaget om at lade det koste 400 kr. i stedet for 300 kr. årligt at være LA-medlem.

Det udløste den hidtil største vandring fra salen til talerstolen, hvor kritikken af ledelsen bl.a. gik på, at den forsøgte at liste 'stigningen på 33 procent' ind ad bagdøren, fordi det ikke var sendt til høring i storkredsene på forhånd.

En af talerne var Jens Otto Dalhøj fra Nordfyns Kommune byråd, der protesterede over stigningen.

LA: Fornærmende at hæve skat for at droppe brændeafgift LA: Fornærmende at hæve skat for at droppe brændeafgift

- Jeg havde først fået opfattelsen af, at man ville fordoble kontingentet. Men nu hvor det her er kommet op, så vil jeg gerne som den foregående taler foreslå uændret kontingent. Det vil jeg fordi, vi lige nøjagtigt har behov for at fundere os medlemsmæssigt i år, så vi kan stå endnu stærkere næste år, hvor der er folketingsvalg, sagde lokalpolitikeren og høstede et markant bifald fra salen i Tivolis Kongrescenter i København.

En kvinde gik herefter på talerstolen for at bakke op om ledelsens udspil, men ville til gengæld vide, hvorfor det nu skulle til at koste 100 kr. i gebyr at være medlem, 'hvis ikke man betaler over pbs'.

Formand Leif Mikkelsen gik herefter på talerstolen for at slå fast, at de 100 kr. i gebyr hænger sammen med, at man vil have medlemmerne til at betale gennem det tidligere pbs, nu Nets, for at det fx ikke skal koste fuldt medlemsskab, hvis man melder sig ind i november måned, selv om medlemsskabet kun dækker to måneder.

Samuelsen droppede kontroversiel del af tale

I forhold til stigningen på 100 kr. forklarede han det med, at partiet sender alle medlemspengene ud til kredsene, og at stigningen skal dække de administrationsomkostninger, der er forbundet med det.

Det dæmmede dog ikke op på kritikken fra salen.

En repræsentant fra Storkreds København talte for at kontingentet skulle forblive på 300 kr. - blandt andet fordi, at Liberal Alliance ikke skal følge skattevæsenets eksemple med 'hele tiden at kræve stigninger'.

Der kom også et københavnsk indlæg imod at bruge Nets, fordi det er for dyrt i administration i forhold til Dankort-betalinger.

En partisoldat fra Frederiksberg, ville gerne have Anders Samuelsen til at fortælle, hvad pengene skulle bruges til. 'Er det annoncer? For jeg har ikke lyst til at betale 100 kr. mere, for at du kan få en helside med en hel masse tekst', sagde han og kiggede på Anders Samuelsen.

Inden han tog ordet, var flere først på talerstolen for at tale for og imod stigningen.

Herefter talte Anders Samuelsen for stigningen med en opsang.

S og SF: Ulighed er skræmmende ideologi

- Med risiko for at blive upopulær vil jeg sige, at jeg faktisk havde argumenteret for, at kontingentet skulle fordobles. Med risiko for at blive endnu mere upopulær vil jeg sige, at et landsmøde som det her koster en million kroner ud over det I selv betaler. Det kan de 100 kr. ikke engang dække, sagde han og lignede en, der var meget træt af diskussionen.

- Desuden har jeg netop måttet svare på, hvorfor vi modtager fem millioner kroner i offentlig støtte, når vi er imod. Jeg tror ikke, at de 100 kroner er afgørende for gode, liberale mennesker, sagde han.

På rækkerne i salen blev der hvisket om, at det ikke var det, som var problemet, men den demokratiske proces, hvor forhøjelsen var blevet forsøgt trumfet igennem.

Afstemningen viste, at der var overvejende flertal for Anders Samuelsens og ledelsens ønske om stigningen, som blev vedtaget.