Derfor kradser S-krisen: Her er alle Thornings lortesager

Ekstra Bladet tager sammen med professor Jørgen Goul Andersen et kig på den række af dårlige sager, som har ført til den krise, som Socialdemokraterne og ikke mindst Helle Thorning-Schmidt er havnet i

Helle Thorning-Schmidt har ikke blot en enkelt møgsag på cv'et. Hun har mange. (Foto: Jonas Olufson)
Helle Thorning-Schmidt har ikke blot en enkelt møgsag på cv'et. Hun har mange. (Foto: Jonas Olufson)

Der er krise i Socialdemokraterne. De seneste dage er koret af Socialdemokrater i baglandet, som vil af med statsministeren bare vokset og vokset.

Men krisen er ikke startet over natten. Den har ulmet længe, påpeger professor ved statskundskab på Aalborg Universitet, Jørgen Goul Andersen.

- Det er yderst alvorligt, at der er så meget uro i S. Det har ulmet længe. Og det bryder ud i lys lue, det har vi sjældent set, siger han.

Her følger en gennemgang af den lange række af sagen, som har ført til krisen.

Valget 2011
Selvom partiet kunne overtage regeringsmagten og Thorning Statsministeriet, så gik Socialdemokraterne tilbage.

Det betød, at Thorning måtte smide mange af sine mærkesager i papirkurven allerede under regeringsforhandlingerne med Margrethe Vestager og de radikale i det såkaldte 'sorte tårn' - Hotel Crowne Plaza på Amager - efter valgsejren i september 2011.

- S og SF gik til valg på deres eget grundlag. Det blev vejet og fundet for let af vælgerne, så det blev smidt til side. I foråret lignede sejren en formssag, men Lars Løkke fik kæmpet sig tilbage, lyder det fra Jørgen Goul Andersen.

De tungeste socialdemokrater vil sandsynligvis afholde sig fra at kritisere statsministeren frem til juli, hvor det bliver afgjort, om Thorning får et job i EU, mener Hans Engell. (Polfoto: Mikkel Pedersen) Dansk politik Engell om total S-krise: Værste siden 1800-talletThomas Adelskov bakker op om Thorning-kritik. (Foto: Lærke Posselt) Dansk politik S-borgmester og folketingsmedlem bakker op om S-kritikDansk politik Hemmeligt notat afslører 'Blå Bjarne'

Løftebrud
Oppositionen havde stort held med at stemple regeringen som løftebrydere, så allerede kort efter valget klæbede betegnelsen til Thorning og Co. Blandt de store kameler, som Vestager tvang Thorning til at sluge, fik især millionærskatten stor opmærksomhed.

Efterlønnen
Tilbagetrækningsreformen. Hovedtemaet i valgkampen. Pga. Socialdemokraternes dårlige valg blev de tvunget til at stemme for den reform, som Lars Løkke havde smidt på bordet i sin nytårstale.

Dagpenge
Den omfattende dagpengereform, som skar ydelsen fra fire til to år blev indført af VK og DF i foråret 2010, men det er i høj grad regeringen og Socialdemokrater, som håndteret dens konsekvenser. De mange dagpengemodtager begyndte nemlig fra nytår 2013 at falde ud af systemet i tusindvis. Regeringen undervurderede omfanget fatalt.

- Der, hvor det virkelige begyndte at gøre ondt på, var der kom 'lig' på bordet, forklarer Jørgen Goul Andersen

Akutpakken
Med Akutpakken som hurtigt blev døbt 'Kaputpakken' forsøgte regeringen forgæves at lukke munden på de mange kritikere, som mente, at regeringen gjorde for lidt for de udfaldsramte dagpengemodtagere.

- Det var en fiasko. Det endte med at være symbolpolitik, understeger Aalborg-professoren.Jørgen Goul Andersen er professor på Aalborg Universitet. (Foto: Helle Arensbak, Polfoto)
Jørgen Goul Andersen er professor på Aalborg Universitet. (Foto: Helle Arensbak, Polfoto)


Betalingsringen
'Der kommer en god løsning i morgen'

Knap et halvt år efter regeringens tiltræden opstod den første alvorlige krise, da adskillige socialdemokratiske omegnsborgmestre i voldsomme angreb kritiserede betalingsringen rundt om København, som ellers var en del af regeringsgrundlaget. Efter flere ugers uro endte Helle Thorning-Schmidt med at droppe planerne.

Topskattelettelser
Mange menige socialdemokrater var enige med Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen, da regeringen i sommeren 2012 indgik en skattereform med de borgerlige. Reformen gav en skatterabat til landets højest lønnede, hvilket fik EL-frontkvinden til at mene, at 'regeringen pissede på vælgerne.'

Martin Frederichsen (til højre) deler roser og socialdemokratiske  valgpjecer ud ved Avedøre Station under kommunalvalgkampen. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen) Dansk politik Oprøret breder sig: S-lokalformand: Smut HelleThorning afviser, at der er uro internt i Socialdemokraterne. (Foto: Polfoto) Dansk politik Helle: Uro i mit parti? Nej...Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen opfordrer til at stoppe den 'ensidige kritik' af statsminister Helle Thorning-Schmidt. (Foto: Linda Johansen) Dansk politik Mette F.: Stop ensidig kritik af Thorning

Lavere selskabsskat betalt af kontanthjælpsmodtagere
Især internt i Socialdemokratiet gør det ondt, når snakken falder på den enorme vækstplan, som regeringen vedtog med de borgerlige sidste år. Planen indeholdt nemlig bl.a. lettelser i selskabsskatten. Problemet var bare, at Mette Frederiksen netop havde præsenteret en reform af kontanthjælpen, som skar i de lediges ydelser. Det blev af mange socialdemokrater set som endnu et knæfald for Løkke og hans flok. Nu betalte landets fattigste for virksomhedernes skatterabat, lød kritikken.

- Forbistret dårlig timing, at de to ting faldt sammen, var ikke godt, påpeger professoren.

Salget af Dong
Sammen med de radikale insisterede Helle Thorning og Bjarne Corydon på at sælge en femtedel af energiselskabet Dong til den omstridte amerikanske investeringsbank Goldmann Sachs. Beslutningen var upopulær. Bl.a. den tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen udtrykte offentligt sin kritik. Sagen fik endvidere SF til at forlade regeringen.

- Sagen eksploderede i hænderne på Corydon. Sagen ude og slut nu, men den kan få langtidsvirkning for Corydon, vurderer Jørgen Goul Andersen.

Dårlige meningsmålinger
Lige siden valget i 2011 er opbakningen til Socialdemokraterne bare faldet og faldet i meningsmålingerne. Ifølge Epinion har 180.000 vælgere forladt partiet siden valget. De frygtelige målinger får adskillige socialdemokratiske folketingsmedlemmer til at frygte for deres post. I de fleste målinger er Socialdemokratiet blot landets tredjestørste parti efter Venstre og DF.

- Det gør meget ondt, at S nu er mindre end DF. Det gør rigtig, rigtig, rigtig ondt. Det giver uundgåeligt, og den sætter sig på Thorning som formand, siger professoren.

Offentlig kritik
De seneste dage har adskillige lokale socialdemokrater luftet deres kritik af partiledelsens kurs. Flere har sågar givet udtryk for, at Helle Thorning-Schmidt bør overlade ansvaret til en anden, nemlig Mette Frederiken.

0 kommentarer
Vis kommentarer