Både Venstre og SF er med på at kulegrave integrationen

Det er en god ide med en integrationskommission, som skal komme med bud på bedre integration, mener V og SF

Politikere fra både højre og venstre side af folketingssalen støtter forslaget om at nedsætte en integrationskommission.

Ifølge Venstres integrationsordfører Martin Geertsen er der behov for at få kulegravet hele integrationsområdet for at finde ud af hvad, der virker og ikke virker.

- Vi er oprigtigt bekymret, når mange indvandrere fra ikke-vestlige lande er så dårligt integreret, som tilfældet er.

- En kommission kan være en udmærket ide for at få sat skub i den debat og få fundet nogle løsninger, der virker, siger Martin Geertsen i en pressemeddelelse.

Han bakker dermed op om flere forskere, som i søndagens Jyllands-Posten efterlyser en sådan kommission, fordi de mener, at de overbevisende resultater udebliver trods mange - og dyre - integrationsprojekter.

Forskerne henviser blandt andet til, at under halvdelen af ikke-vestlige indvandrere er på arbejdsmarkedet, og at børn med indvandrerbaggrund er i gennemsnit to års skolegang bagud.

Også i SF er der opbakning til en kommission, der skal komme med nye bud på, hvordan integrationen kan blive bedre.

- I Danmark diskuterer vi hele tiden den 'hårde' udlændingepolitik, såsom regler for asyl, familiesammenføring eller statsborgerskab, skriver SF's retsordfører Karina Lorentzen i en mail til Ritzau.

- Men jeg ser meget få partier på Christiansborg have reelle løsninger på, hvordan vi får flere ud på arbejdsmarkedet eller sikrer, at vores tosprogede elever klarer sig bedre. Det er ret fraværende i debatten, siger hun.

Karina Lorentzen understreger, at mens langt de fleste indvandrere klarer sig selv, så er der en "ikke ubetydelig gruppe, som har svære forudsætninger for at få uddannelse eller arbejde".

Det kan skyldes sproglige problemer eller manglende uddannelse, siger Karina Lorentzen.

- Vi trænger til nogle friske bud på løsninger, men det er ret vigtigt, at en kommission ikke kun består af eksperter, som forsker i integration, men også af praktikere som kender hverdagens udfordringer, siger hun.

Venstres Martin Geertsen mener, at kommissionen bør bestå af uafhængige eksperter.

- Kommisionen bør se på, hvorfor indvandrere fra nogle lande tilsyneladende nemmere lader sig integrere end andre, og hvorfor nogle vestlige lande tilsyneladende har nemmere ved at integrere end andre, siger Martin Geertsen.

Integrationsminister Manu Sareen (R) benægter ikke, at integrationen har fejlet, og at den manglende integration i dag udgør et problem. Men han afviser i Jyllands-Posten, at der er behov for at nedsætte en kommission.

0 kommentarer
Vis kommentarer