Ingeniører: Danmark kan lære af Chile og Brasilien

Danmark bør kigge mod Sydamerika, når det handler om at støtte iværksættere, mener ingeniørformand

Det er på høje tid, at regeringen med sit udspil Start-up Denmark forsøger at få udenlandske iværksættere til at komme til Danmark. Det mener Ingeniørforeningens formand, Frida Frost.

- Vi ved, at andre lande gør meget for at tiltrække iværksættere, fordi det er helt essentielt for at sikre ny viden og samtidig skabe flere job.

- Når vi snakker vidensarbejde, er markedet for længst globaliseret, og derfor er det vigtigt, at Danmark melder sig ind i kampen om at tiltrække innovative udlændinge, siger hun i en skriftlig kommentar.

Regeringen skal skele til Chile og Brasilien, som støtter iværksættere økonomisk, mener Frida Frost.

- Her uddeler man ikke bare opholdstilladelser, men går ind og understøtter økonomisk. Den model mener jeg også, at vi bør benytte herhjemme. Vi ved, at iværksættere i de små og nye virksomheder skaber hovedparten af nye job, siger hun.

- Skal vi dyste med andre nationer om at tiltrække udenlandske iværksættere, kræver det mere end gode intentioner, siger hun.

Danmark sakker agterud på ranglister fra de vestlige landes økonomiske samarbejdsorganisation, OECD. Det gælder både med at etablere nye virksomheder, skabe rammebetingelser for iværksættere og adgang til finansiering, mener Frida Frost.

- Det er en stor udfordring for teknologivirksomheder, hvor kapital er en nødvendighed for udvikling, mener Ingeniørforeningens formand.

Regeringen vil have flere udenlandske iværksættere til Danmark. Det skal ske med ordningen Start-up Denmark.

Regeringen kommer i denne uge med et reformudspil, der skal trække flere internationale vidensarbejdere til Danmark.

Udspillet fremlægges af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) og skatteminister Morten Østergaard (R).

Et af de i alt fire ben i udspillet har fået navnet Start-up Denmark, der skal gøre det lettere for internationale iværksættere at slå sig ned i Danmark:

- Start-up Denmark er en ordning for udlændinge fra tredjelande, der gerne vil åbne selvstændig erhvervsvirksomhed i Danmark. Ordningen skal bidrage til nye virksomheder, der er internationalt orienterede, hvilket kan øge eksporten.

- For at komme ind på ordningen skal iværksætteren sende sin ansøgning med en forretningsplan til et udvalg, der blandt andet skal bestå af erhvervskonsulenter fra de regionale væksthuse.

- Hvis udvalget vurderer, at forretningsideen har potentiale, vil ansøgningen blive videresendt til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der så giver en egentlig opholdstilladelse.

- Den første tilladelse gives for to år, men kan forlænges med yderligere tre år.

- Det forventes - med nogen usikkerhed - at der vil blive givet 50 tilladelser det første år. Tallet vil formentlig stige i takt med markedsføringen af ordningen.

- Ifølge udspillet skal ordningen i første omgang løbe i en treårig forsøgsperiode.

(Kilde: De Radikales iværksætterordfører Nadeem Farooq)

0 kommentarer
Vis kommentarer