Levakovic må blive i Danmark: Nu vil DF vil have ændret loven

På trods af adskillige domme for tyveri og senest groft overfald og røveri, må kroatiske Dollar Levakovic blive i Danmark

Dollar Levakovic får lov at blive i Danmark. (Privatfoto)
Dollar Levakovic får lov at blive i Danmark. (Privatfoto)

Det vækker harme hos Dansk Folkeparti, at et medlem af den storkriminelle Levakovic-klan, 24-årige Dollar, ikke blev sendt ud af Danmark, da han tirsdag fik en dom for et groft røveri.

Dollar Levakovic fik et år og ni måneders fængsel for et røveri mod en ældre mand, der blev slået, sparket og fik stød med en strømpistol. Tidligere er han dømt for adskillige tyverier.

- Denne sag er endnu et eksempel på, at der må og skal strammes op, så vi kan slippe af med den slags mennesker. Hvorfor i alverden skal vi samle på dem, det begriber jeg ikke, siger udlændingeordfører Martin Henriksen til Ekstra Bladet.

Røveridømt Levakovic får lov at blive i Danmark

Derfor vil partiet have ændret reglerne, så udvisning bliver reglen snarere end undtagelsen.

- Vi vil skrive ind i en lovgivningen, at der skal ske udvisning, medmindre det med sikkerhed er i strid med konventionerne. Det er et meget klart signal fra lovgiver til systemet og til anklagemyndighed og domstolene om, at de skal være villige til at gå et skridt længere, end de ellers plejer at gøre. Vores system er for slapt, og det skal de have at vide, siger Martin Henriksen.

Anklager om overfald: Levakovic lavede det beskidte arbejde

Samtidig vil partiet have genindført, at EU-borgere kan udvises betinget - det vil sige, at de kan blive i Danmark, men ryger ud, hvis de begår lignende kriminalitet.

Det kunne man frem til 2012, men nu skal en dømt EU-borger udvises ubetinget, hvis de skal ud af landet. Og da Kroatien i 2013 blev en del af EU, betyder det altså, at Dollar Levakovic ikke kan få en advarsel i form af en betinget udvisning.

- Det er rigtigt nok, at udlændingelovens paragraf 24b om betinget udvisning ikke kan anvendes over for udlændinge, der er omfattet af EU-reglerne, siger professor og ekspert i strafferet Jens Vedsted-Hansen til Ekstra Bladet.

Dollar Levakovic må vente i fængslet

Det vidste dommer Ulla Otken dog tilsyneladende ikke, da hun læste dommen op for den 24-årige Levakovic. Hun valgte nemlig at udvise ham betinget, men måtte efterfølgende - efter råb fra Dollar Levakovic og protester fra hans advokat - erkende, at hun nok hellere lige måtte læse op på det og vende tilbage.

Ekstra Bladet har onsdag været i kontakt med Ulla Otken, som fortæller, at Dollar Levakovic - ganske som reglerne foreskriver - 'slipper' med fængselsstraffen og ikke får den betingede udvisning oveni.

Politiet kræver endnu en Levakovic udvist

Var Dollar Levakavic blevet udvist, kunne han have fulgtes med sin bror, 26-årige Jura, som blev udvist i 2012.Det var netop to betingede udvisninger og derefter endnu en dom for grov kriminalitet, der fik en domstol til at udvise den storkriminelle Jura Levakovic, og han skal forlade Danmark, når han har afsonet sin dom på fem år for bankrøveri og hjemmerøveri.

Martin Henriksen og Dansk Folkeparti arbejder på at få forslaget til afstemning indenfor en uges tid.

Hvad mener du - er det rimeligt, at Dollar Levakovic kan få lov at blive i Danmark? Eller skal reglerne ændres, så EU-borgere kan udvises betinget igen?