Løkke-besøg hos løndumpende tomatavler

Lars Løkke Rasmussen snakkede om gode, østeuropæiske arbejdere hos tomatavler, som har underbetalt sine østeuropæiske ansatte

Lars Løkke Rasmussen mener, at tiden er moden til at kræve lettelser i energiafgifterne. Det illustrerede han ved at tage til et dansk gartneri i Sverige (Foto: Janus Engel)
Lars Løkke Rasmussen mener, at tiden er moden til at kræve lettelser i energiafgifterne. Det illustrerede han ved at tage til et dansk gartneri i Sverige (Foto: Janus Engel)

Lars Løkke Rasmussen hylder normalt EU’s indre marked og arbejdskraftens fri bevægelighed på tværs af Europas grænser. Så længe udenlandske arbejdere i Danmark har samme løn- og arbejdsvilkår, som hvis de var faktiske danskere.

Ikke desto mindre aflagde Lars Løkke Rasmussen et virksomhedsbesøg hos gartneriet Alfred Pedersen & Søn i Sverige i torsdags. Et gartneri, der i 2012 måtte hoste op med 464.000 kroner, fordi de havde underbetalt en lang række østarbejdere, som var hyret gennem et vikarbureau.

Se også: Joachim B. Olsen: Social dumping er godt

Hos gartneriet udtalte Venstre-formanden til Politiken:

- Hvis der breder sig den holdning i befolkningen, at den østeuropæiske arbejdskraft kommer ud fra en spekulation om vores velfærdsydelser, så er det jo i virkeligheden med til at skabe en modstand mod den østeuropæiske arbejdskraft. Og det går jeg ikke ind for.

Østeuropæisk arbejdskraft, som Lars Løkke Rasmussen vælger at fortælle om hos virksomheden, der tidligere har haft 3F-sager om social dumping på nakken.

Passer ikke sammen
Og den udtalelse stemmer ifølge formanden i Den Grønne Gruppe i 3F, Arne Grevsen, ikke overens med arenaen for Lars Løkke Rasmussens virksomhedsbesøg.

- Det hænger ikke sammen, at Lars Løkke siger, at man skal tage befolkningens bekymring om østeuropæisk arbejdskraft i Danmark seriøst, mens han selv står på et gartneri, som i Danmark tidligere har underbetalt sine østeuropæiske ansatte, siger Arne Grevsen til Ekstra Bladet.

Se også: Dagens tilbud: Østarbejder til 90 kr. Dagens tilbud: Østarbejder til 90 kr.

Ifølge Arne Grevsen kan det sagtens kaldes løndumping, at gartneriet har flyttet en stor del af virksomheden til vores naboland, Sverige.

- Undskyld mig - når Løkke udtaler sig fra et gartneri, som laver en form for løndumping ved at flytte sin virksomhed til Sverige, så passer det jo ikke sammen, siger formanden for Den Grønne Gruppe i 3F.

Flytter arbejdspladserne til Sverige
Arne Grevsen kan godt se grunden, til at Alfred Pedersen og Søn de seneste år har satset stærkt på Sverige.

- På den måde kan de spare penge på afgifter, men de fratager danskerne nogle muligheder for at få arbejde, siger formanden.

Se også: Polakkens job koster skatteborgerne 51.400

Samtidig forsikrer direktøren i Alfred Pedersen & Søn, Mads Pedersen, at overenskomsterne er i orden nu.

- Vi får sæsonarbejdere ind fra Østeuropa i sommermånederne, fordi vi simpelthen ikke kan skaffe den tilstrækkelige arbejdskraft i Danmark. Men derfor får de selvfølgelige det rigtige i løn efter gældende overenskomster, siger direktøren.

Se også: Byggefirma skal betale 18,8 mio. kr. til polske ansatte Byggefirma skal betale 18,8 mio. kr. til polske ansatte

Venstres pressetjeneste oplyser til Ekstra Bladet, at Lars Løkke Rasmussen besøgte virksomheden for at sætte fokus på forskellen mellem danske og svenske energiafgifter. I Danmark betaler Alfred Pedersen & Søn, hvad der svarer til 40.000 kroner per medarbejder i såkaldt PSO-afgift. I Sverige betaler de nul kroner.

0 kommentarer
Vis kommentarer