Gigtforening kræver politisk rygdækning for rygsmerter

Ifølge rapport koster danskernes sygedage på grund af rygproblemer 7,3 milliarder kroner årligt

Smerter i lænd og ryg indtager en suveræn førsteplads som den sygdom, der plager danskernes sundhed mest. Og det koster samfundet milliarder af kroner på årsplan

Og derfor er det på tide, at der bliver sat ind rent politisk, lyder det fra Gigtforeningen:

- Man dør ikke af rygsmerter, men må leve med dem. Oftest resten af livet.

- Tallene understreger, hvor afgørende det er, at forebyggelse og behandling af rygsygdomme og rygsmerter får høj politisk prioritering, siger Lene Witte, direktør i Gigtforeningen, i en pressemeddelelse.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) placerer i sin "Sygdomsbyrdeberegning 2013" for Danmark lændesmerter på en klar førsteplads.

Det er anden gang i træk, at lænderygsmerter indtager førstepladsen.

To rygforskere siger i lørdagens Politiken, at de fleste ikke skal være væk fra arbejdet i mere end et par dage. Trods smerterne, lyder budskabet fra eksperterne. Ryggen er stærk og skal ikke skånes, selv når det gør ondt.

- Rigtig mange mennesker kan undgå at blive rygsyge, hvis de får den rigtige vejledning og rigtige behandling i tide. Og det vil være let at sætte i værk, siger Lene Witte fra Gigtforeningen.

Og ifølge den seneste rygrapport fra Statens Institut for Folkesundhed fra 2011 koster danskernes to millioner sygedage om året på grund af rygproblemer samfundet 7,3 milliarder kroner årlig alene i fravær.

- Dette må være et alvorligt alarmsignal til politikerne, ikke mindst i kommunerne. I dag er der alt for få tilbud til mennesker med rygsmerter. Men mange mennesker kan undgå alt dette, hvis de får den rigtige vejledning og behandling, siger Lene Witte.

Politiken har været i kontakt med Sundhedsministeriet, der på nuværende tidspunkt ikke vil forholde sig til en større sundhedsindsats på rygområdet.

0 kommentarer
Vis kommentarer