Regeringen tager til genmæle: Cevea-tal holder ikke

Der er ikke baggrund for at konkludere, at uligheden stiger mest i Danmark i perioden fra 2005 til 2012

Ministerierne peger på, at opgørelsen fra Eurostat generelt er forbundet med stor usikkerhed, især før 2010. (Polfoto)
Ministerierne peger på, at opgørelsen fra Eurostat generelt er forbundet med stor usikkerhed, især før 2010. (Polfoto)

Regeringen går drastisk til værks over for tænketankens Ceveas konklusioner om, at uligheden er steget mest i Danmark i perioden 2005 til 2012, og at Danmark ikke længere er verdens mest lige land.

- Cevea-analysen misinformerer om ulighed, og der er ikke belæg for de konklusioner, som Cevea drager på baggrund af analysen, hedder det i en fælles erklæring fra Finansministeriet og Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Regeringen tager til genmæle efter, at Cevea-analysen blev omtalt i medierne torsdag og affødte en lang række politiske reaktioner og debat.

- Realiteten er, at uligheden steg mest i slutningen af nullerne, blandt andet i lyset af udviklingen i boligpriserne, og den var uændret fra 2010 til 2011. 2012 er ikke dækket af Ceveas data, skriver ministerierne i erklæringen.

Tænketanken bruger den indikator for ulighed, som bruges af Eurostat, EU's statistiske kontor. Den kaldes ginikoefficienten, men Cevea bruger oplysningerne forkert, lyder det fra de to økonomiske ministerier.

- For det første dækker oplysningerne ikke perioden 2005 til 2012. Cevea har formentlig taget fejl af årstallet i Eurostats statistikbank, der refererer til interviewtidspunktet.

- Opgørelsen er nemlig baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt få tusinde danskere, som suppleres med indkomstoplysninger året før.

- Det betyder, at indkomstoplysningerne dækker perioden 2004 til 2011, og dermed kan de ikke bruges til noget om udviklingen i indkomstforskellene under den nuværende regering, hedder det videre fra de to ministerier.

Cevea konkluderer, at hvis udviklingen fortsætter, som den gjorde fra 2005-2012, vil uligheden i Danmark i 2020 ligge på samme niveau, som Rumænien og Bulgarien gør i dag.

- Der er uden fagligt grundlag at fremskrive det samlede mål for uligheden uden at basere det på udviklingen i familiernes indkomster og årsagerne til denne.

- Hertil kommer, at de af Cevea anvendte data ikke kan bruges over tid. Dermed er fremskrivningen i realiteten uden både datamæssig og teoretisk grundlag, skriver Finansministeriet og Økonomi- og Indenrigsministeriet.

0 kommentarer
Vis kommentarer