Chat med Pernille Skipper: Politiet måtte ikke skubbe ham

DEBAT: Er politiet blevet for aggressive i deres behandling af borgerne? Eller bør politikerne bakke politiet mere op, som Politiforbundets formand mener?

Pernille Skipper mener, at politiet gik alt for langt, da de lagde Jesper Bertelsen ned - hvad mener du? (Foto: Politiken.dk)
Pernille Skipper mener, at politiet gik alt for langt, da de lagde Jesper Bertelsen ned - hvad mener du? (Foto: Politiken.dk)

LÆS HELE DEBATTEN MED PERNILLE SKIPPER UNDER ARTIKLEN:

Sagen om den væltede kørestolsbruger på Nørrebro har antændt en heftig debat om politiets magtanvendelse overfor borgere.

Mange mener, at den involverede betjent gik alt for langt, da 32-årige Jesper Bertelsen blev væltet i sin kørestol og efterladt liggende på Blågårds Plads i det indre København. Men den polariserede debat har også budt på opbakning til politiet for deres reaktion over for Jesper Bertelsen, som råbte ukvemsord af betjentene.

Flere af Folketingets retsordførere har imidlertid blandet sig i diskussionen med kritik af politiet. Pernille Skipper (EL), der tidligere har kritiseret politiets magtanvendelse, langer således ud efter ordensmagten.

Og i dagens debat med Ekstra Bladets læsere understregede Enhedslistens retsordfører igen, at politiet altid skal være den store:

- Man skal ikke råbe af politiet. Men politiet må være "den voksne" og bruge de midler, de har for f.eks. anholdelse eller bøde i sådan en situation. Det er den fremmeste opgave for en betjent at holde hovedet koldt, lød det fra politikeren, der ikke mener, at politiet kan retfærddiggøre, at Jesper Bertelsen blev væltet:

- Politiet kunne enten have ignoreret ham og kørt væk, som de øjensynligt var på vej til. De kunne også give ham en bøde eller anholde ham for fornærnemlse af embedsmand i funktion. Men de må ikke "bare" beslutte, at et bestemt tilråb betyder, at man må skubbe.

Lignende kritik af politiet har de seneste dage lydt fra andre politikere - herunder Retsudvalgets formand Karina Lorentzen (SF):

- Jeg synes, det virker meget, meget overdrevet, at man skubber en handicappet person ud af sin kørestol, og så bare går. Det virker som overdreven magtanvendelse, siger hun.

Men politikernes indblanden falder ikke i god jord hos Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt:

- Jeg kunne godt ønske mig, at politikere og andre meningsdannere havde samme respekt for retssikkerhed og uvildige instanser, inden de udtaler sig skråsikkert om en hændelse, de ikke selv har bevidnet, skriver betjentenes forbundsformand.

Har Pernille Skipper en pointe: Må politiet aldrig reagere som i situationen med Jesper Bertelsen? Eller er der en grænse for, hvad betjente skal finde sig i? Og skal politikerne lade være med - som Claus Oxfeldt foreslår - at kritisere ordensmagten i sager som denne og i stedet respektere retssikkerheden?

LÆS HELE DEBATTEN HERUNDER: 


* Ekstra Bladet har uden held forsøgt at få Politiforbundet eller en repræsentant for Københavns Politi til at deltage i denne debat. Det har ikke været muligt pga. Påskeferien.

Se også: Kørestols-offer: Jeg gav dem (politiet) en fuckfingerSe også: Politiformand til politikere: I dømmer i kørestolssagSe også: Institut: Kørestolssag strider mod torturkonvention

0 kommentarer
Vis kommentarer