EL kræver forhandling om østarbejderes løn

Bøderne til østfirmaer, som arbejder ulovligt i Danmark, skal tredobles, mener EL, som kræver forhandling

Alt for mange østeuropæiske firmaer arbejder i Danmark med for dårlige løn- og arbejdsvilkår, mener Enhedslisten. Regeringens støtteparti kræver nu, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) indkalder til forhandlinger om problemet.

- Enhedslisten har sammen med regeringen styrket indsatsen mod social dumping. Men de seneste tal viser, at indsatsen på ingen måde er tilstrækkelig. Vi bliver simpelthen nødt til at handle nu, siger partiets ordfører på området, Finn Sørensen.

Han henviser blandt andet til, at Fagbladet 3F for nylig kunne fortælle, at der trods øget indsats fra myndighederne stadig er mange østeuropæiske firmaer, som arbejder ulovligt i Danmark.

Samtidig har et flertal af partierne i Folketinget gjort spørgsmålet til et af deres vigtigste krav i den igangværende europaparlamentsvalgkamp.

- Der er nu et åbenlyst politisk momentum for, at regeringen indkalder til forhandlinger om initiativer mod social dumping. Det ville være godt for den politiske debat at lukke en aftale, inden valgkampen er slut, siger Finn Sørensen.

Han har tre ønsker med til de eventuelle forhandlinger:

For det første skal bødestraffen til østfirmaer, der arbejder ulovligt i Danmark, tredobles. Ved gentagelsestilfælde skal virksomhederne formenes adgang til at levere tjenesteydelser her i landet:

- Bøderne er så små, at de østeuropæiske firmaer kalkulerer med dem. De står slet ikke mål med de fortjenester, de har ved at operere illegalt og dumpe lønnen for deres ansatte, siger Finn Sørensen.

For det andet ønsker Enhedslisten fortsat, at der skal indføres id-kort i byggebranchen, så det bliver lettere at kontrollere firmaerne. Ifølge Enhedslisten kan det forslag finansieres af restpuljer fra finansloven 2013.

Og for det tredje skal der afsættes flere penge til myndighedsindsatsen og kontrolbesøg i de udsatte brancher.

Partiet har tidligere rejst kravene i forbindelse med rød bloks forhandlinger om børnechecken, som nu er strandet.

Skatteminister Morten Østergaard (R) forsøger i stedet at lande en aftale om børnechecken med Venstre og De Konservative - men i den forbindelse har østarbejdernes løn- og arbejdsvilkår hidtil ikke været et centralt omdrejningspunkt.

0 kommentarer
Vis kommentarer