Fagbosser om jobudspil: Uddannelse er vejen frem

Tre fagforbund glæder sig over, at regeringen sætter fokus på at uddanne ledige i ny beskæftigelsesreform

Fagbevægelsens top er generelt positiv over for regeringens udspil til en beskæftigelsesreform, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sammen med andre topministre tirsdag aften afslørede dele af.

I reformudspillet 'Vejen til varig beskæftigelse - den enkelte i centrum' lyder det blandt andet, at ufaglærte skal kunne bruge 80 procent af dagpengesatsen på uddannelse i stedet for, hvad Thorning over for DR Nyheder kalder 'meningsløs aktivering'.

Regeringen vil afsætte 500 millioner årligt til at uddanne ledige og ufaglærte, og det er LO tilfreds med:

- Jeg er stor tilhænger af, at ufaglærte arbejdsløse nu får ret til at uddanne sig til faglærte. Det har vi kæmpet for længe, siger LO-formand Harald Børsting og fortsætter:

- Mange ufaglærte har erfaringer, som med dette forslag kan bringes i spil. Det er en god mulighed for mange ufaglærte, der i dag går ud og ind af job.

- Vi ved, at vi kommer til at mangle tusindvis af faglærte frem mod 2020. Så regeringens forslag vil også på langt sigt bidrage til at sikre, at vi får uddannet tilstrækkeligt mange faglærte, tilføjer Harald Børsting i en kommentar til udspillet.

Fagbosserne blev tirsdag briefet om indholdet af reformudspillet af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), som onsdag middag præsenterer regeringens plan sammen med Thorning og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

Også hos 3F og HK er der udbredt tilfredshed med planerne om mere uddannelse til ledige.

- Hvis vi ikke giver vores medlemmer den nødvendige uddannelse, bliver det polske arbejdere, der tager over, siger 3F-formand Per Christensen til Jyllands-Posten og bakkes ifølge avisen op af HK-formand Kim Simonsen.

- Det har vi ventet længe på, men en ting er jo et regeringsudspil til reform. Der er stadig lang vej til en egentlig reform, siger Kim Simonsen til Politiken med henvisning til, at regeringen har brug for et flertal, og at de borgerlige har ganske anderledes ønsker til reformen.

Arbejdsgiverne i DA er kritiske over for regeringens udspil.

- Uddannelse fjerner folk fra arbejdsmarkedet, og uddannelse virker ikke, hvis det handler om at få folk i arbejde, siger DA-direktør Henrik Bach Mortensen til Jyllands-Posten.

0 kommentarer
Vis kommentarer